Senaste inläggen

Av Magda - 3 september 2008 21:27

Japp, så här blev födelsedagstårtan. Till dekoration gjorde jag solrosor i sockerpasta. Lite svårt att ta en bra bild för det blänkte så mycket i glasyren från alla håll och kanter. Håll till godo med denna.


Recept


Se Halloween-länken. (Fruktansvärt dålig bild, men receptet fungerar utmärkt. Den här gången rörde jag tinade hallon och la emellan också.)

Av Magda - 2 september 2008 11:48


Stor-kok. Åh, vad jag älskar storkok! Andra blir lyckliga av att hoppa bungy jump, svischa nerför ett fjäll på skidor eller vindsurfa. Och så har vi mig då...som går igång på stor-kok...mjaaa...vad ska man säga om det? Inte mycket, antar jag. Det bara är så. Nu är det i alla fall den tiden på året då det passar fint med en Ratatouille. Så det blev det.



Magdas ratatouille, minst 10 pers...eller nåt


Olivolja

3 st bamsestora lökar

4-8 vitlöksklyftor (beroende på hur stora...)

2 squash, skuren  i halvmånar

2 aubergine, skuren i bitar

4-5 paprikor, skuren i större bitar

4-5 förp krossade tomater

provencalska örtkryddor


Hacka löken och fräs den en stund.

Häll på krossade tomaterna.

Pressa i vitlöken.

Låt koka en god stund (20 min i alla fall, jag låter det koka längre, tycker att tomatsåser ska koka länge)  innan du börjar steka och ösa i de andra grejorna.


Stek för sig och häll i eftersom

-Aubergine

-Paprika

-Squash


Krydda med salt, peppar och en halv ask frysta provencalska örtkryddor.

Ringla på lite olivolja när det närmar sig klart så blir det riktigt härligt alltihopa. Ät till pasta, ris, bulgur...med mera.



Mat
Av Magda - 28 augusti 2008 22:31


Tjaa...inte mycket att säga egentligen. Vi åt cupcakes ikväll. Veganvarianten undertill, men cream cheese-frosting ovanpå. Ska försöka avancera där så småningom.

Av Magda - 28 augusti 2008 14:08


Alltså...det kan vara dumt att rekommendera den här müslin, för den är kanske lite för god. Åtminstonde tycker jag det, som inte är så förtjust i müsli annars.  Micke, däremot, äter det varje morgon. Samma märke, går icke att variera, några försök från min sida, men hopplöst. Eftersom jag själv inte äter müsli och tjejerna äter läskiga sockerflingor så har grannarna fått överta müslipåsar som inte haft rätt märke. Nu har han lovat att prova min müsli, men även påpekat att han kanske (kanske säger han för att vara snäll) kommer fortsätta med sin favorit sedan ändå. Bah! Får väl se...

Jag åt fil och müsli till både frukost och lunch idag. Längtar redan tills nästa gång. Tur att Christine och Charlotte kommer ikväll så jag måste laga lite annan mat. Men imorgon bitti igen...mmm...

Nu gäller det bara att försöka komma ihåg proportionerna jag tog...


Magdas grymt goda müsli


3 dl havregryn

3 dl rågflingor

1 dl linfrön

1/2 kryddlock kanel (ja, jag mätte så, hällde i locket på kryddburken)

3/4 dl mandel, hackas

3/4 dl hasselnötter, hackas

stor näve pecannötter, hackas


Detta blandas i en bunke. Sedan:

ca 2 dl vatten

ca 1-2 msk honung

ca 1/2 dl rapsolja (ta för guds skull inte olivolja här, det blir inte bra)


Rör ihop detta så honung och olja blandas ut ordentligt med vattnet. Häll ut över bunken och använd handen för att krama in vätskan.

Bred sedan ut på en plåt och sätt in mitt i ugnen. Håll koll nu och ta ut ca var 5:e minut och rör om ordentligt. Det får inte bli bränt. Jag vet inte hur länge jag hade allt inne i ugnen. Kanske mellan 20 och 30 minuter.


När det är färdigrostat kan du ösa i och blanda runt:

1 dl russin

5-6 hackade torkade aprikoser


Sen är det bara att invänta frukostdags. Eller lunchdags. Eller middagsdags. Eller mellanmålsdags. Eller nåt. Åh, vad jag hoppas ni gillar det lika mycket som jag!! Om någon provar detta recept...meddela gärna vad ni tyckte.

Av Magda - 19 augusti 2008 22:13

Hej Emma! Här är receptet till dig. Salladen och gräslöken kommer från vår egen lilla täppa. Trevligt. Enkel och god mat och inte helt och hållet vegetarisk, men så får det bli den här gången.


Tomatsås med kräftstjärtar


2 askar kräftstjärtar

1 purjo, skivad

2 burk krossade tomater

chilipulver

2 tsk honung

1/2 ask fryst basilika

 (eller 1 dl löst packade basilikablad)


Koka ihop tomater, chili och honung ordentligt, minst 30 minuter, utan lock. Blanda ned purjon i såsen, koka ca 5 min till och rör ned kräftstjärtarna och blanda ned basilikan. Servera med pasta och sallad.






Mat
Av Magda - 15 augusti 2008 10:51

Hmmm...mera bak och bröd. Råsunda Special, hämtad direkt från en receptbok, vilken vet jag dock ej, för sidan är kopierad. Men ett väldans trevligt bröd i alla fall.


Råsunda special


50 g jäst

2 tsk salt

1 msk honung

6 dl ljummet vatten

2 dl rågsikt eller grahamsmjöl

1,1-1,2 liter vetemjöl


Fördela jäst, salt och honung i en bunke. Blanda ut med vattnet. Häll i råg/grahamsmjölet och rör om. I med hälften av vetemjölet och fyll efter hand på med resten, men spara lite till själva utbaket. Låt den ganska lösa degen jäsa med en handduk över bunken i 1-2 timmar.

Ta några tag med en trägaffel i den jästa degen, häll i lite mer mjöl och arbeta degen lätt. Tippa ut degen på bakbord och rulla sedan till en halvprydlig rulle och klappa in brödet med lite mer mjöl. Lägg på bakplåt och skåra på 3-4 ställen med vass kniv. Jäs ca 20 minuter medan ugnen värms till 250 grader.


Grädda brödet mitt i ugn 15 min, sänk sedan till 200 grader och grädda ytterligare 25-35 min.


P.S Här har jag penslat brödet med filmjölk och strött över sesam- och solrosfrön. Pensla med ägg fungerar ju också bra, men jag hade inte det hemma. D.S

Av Magda - 30 juli 2008 18:06


Ja, fast inte riktigt, då det är honung i receptet. Jag antar man kan söta med något annat istället. Såsom sirap eller socker. Lite dyrt bröd då soyayoghurten kostar en del, men som omväxling och för nöjet att äta gott bröd, så kanske det kan vara värt att testa. Jag gillar det jättemycket. Kanske får kalla dessa för vego-frallor istället. 


Vegofröfrallor



Av Magda - 21 juli 2008 11:23


Kanske inte rätt tid på året att komma med det här receptet. Jag gjorde saften för ett bra tag sedan, vi har ju ett rejält härligt rabarberstånd här ute. Receptet fann jag någonstans på nätet och jag valde det pga dess enkelhet. Men en liten varning, jag tog MINDRE socker än vad det stod i grundreceptet och den blev ändå väldigt söt. 


Rabarbersaft


3 kg rabarber i tärningar, skivade
2 citroner, noggrant tvättade om ej krav, samt skivade
1 vaniljstång , dela i fyra bitar och snitta dem
60 g vinsyra
4 liter vatten
1 kg socker per liter avrunnen saft (rekommenderar att du tar lite mindre socker än vad som står här i grundreceptet, det gjorde jag o det blev bra ändå.)


Lägg rabarber, citroner o vaniljstång i gryta, strö över vinsyran. Koka upp vattnet och häll över ingredienserna. Låt sedan stå i kylen i två dygn med lock på. Därefter silas allting och sist rörs sockret ned. Rör om ordentligt och väl tills allt socker lösts upp. Sen är det klart och färdigt för att hällas upp på flaskor.

Skapa flashcards