Senaste inläggen

Av Magda - 18 juli 2008 21:10


Jamen Petra, då är det dags då. Här är receptet!


 Mammas bullar

50 g jäst

150 g smör, smältes

1 dl mjölk blandas i d smälta smöret

 2 ägg

2 msk socker

6 dl mjöl

Blanda jäst o vätska när den svalnat till fingerljummet.

Tillsätt resten och rör ihop till en deg.

Låt jäsa en liten stund medan du blandar ihop fyllningen.


Fyllning:

1 hg smör

1 1/2 dl florsocker

3 tsk vaniljsocker


Kavla ut degen och smeta på röran, rulla ihop o skär i bullbitar. Gräddas i ugnen på 225 grader.




Av Magda - 1 juli 2008 13:53


Cupcakes...jaa...finns risk för att det kommer dyka upp en del varianter av mina cupcakes här. Jag tänkte att jag ska försöka mig så sakteliga åt veganhållet, så jag provar mig fram med olika recept och när jag hittar ett som jag tycker är minst lika gott som ett "vanligt" recept, då kommer jag gladeligen skriva ner det här.

 Cupcakesen här nedanför är gjorda på veganvis med undantag för frostingen. Jaghar inget färdigt recept på det, provade Leilas hiskeligt super-äckel-söta frosting, men det är riktigt snuskigt sött. Jag brukar bara ta lite lite smör, lite philadelphiaost och så skaka över en dos florsocker. Man kan smaka sig fram hellre än att ta för mycket florsocker från början.


Frosting


Smör

Philadelphiaost

Florsocker

Av Magda - 10 juni 2008 18:47


Sverige spelar mot Grekland och vi lagar grekisk mat ikväll. Vill dock understryka att vi hejar på Sverige. Det som bjuds ikväll är bl.a

* god paj, med bl.a fetaost, basilika oliver och tomater

      (kommer nog recept på den senare i sommar)

*oliver

*tzatziki

*lantbröd

*grillade grönsaker och halloumiost

*melon, fetaost och mynta


Hmm...tror det var allt. Lägger ut recept på lantbrödet här. Man börjar med det dagen innan, eller som jag...tidigt på morgonen och bakar ut ca 8-10 timmar senare.


Lantbröd


10 g jäst

7 1/2 dl kallt vatten

20 g eller 1 msk salt

200 g eller 3 dl durumvetemjöl

900-1000 g eller 15-17 dl vetemjöl


Dag 1

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt övriga ingr, vetemjölet lite i taget.

Bearbeta kraftigt tills slät och smidig. Täck degen med lock eller plastfolie o låt stå över natten.


Dag 2

Mjöla bordet och häll ut degen, behövs ej knådas mer. Samla ihop den, dela i två delar och lägg för att jäsa. De ska jäsa till  ungefär dubbel storlek. Täck med handduk.


Sätt ugnen på 200 grader och placera en långpanna i botten av ugnen. När bröden jäst färdigt sätts plåten in i ugnen. Slå 1/2 dl vatten i långpannan och stäng luckan direkt. Sänk värmen till 200 grader. Grädda i ca 35 minuter.





Av Magda - 1 juni 2008 20:21

Jomen hej, en sådär ett halvår senare ungefär. Men på begäran...här kommer ett nytt recept. Min kamera har "checkat ut" och Micke har förlagt sin sladd och kameran är full. Inga bilder kan alltså tas för tillfället, men jag uppdaterar med bilder tids nog. Väldigt lätt och väldigt gott.


1-1 1/2 gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, hackad eller pressad

1 påse fryst hel bladspenat

1-1 1/2 dl vitt matlagningsvin

1-1 1/2 dl buljong

1 burk creme fraiche

1 förpackning med fetaost, fint tärnad


Sätt på en kastrull med pastavatten.

Fräs lök och vitlök i lite olja. I efter en stund med spenaten på ganska hög värme så den blir mjuk. På med vin och buljong och låt stå och puttra så att vätskan reduceras. Häll i pastan i vattenkastrullen när det kokar. Kräma ned craim fraichen i spenatröran och sist av allt när pastan börjar bli klar, i med fetaosten - i spenatröran förstås. Servera till pastan.


Mat
Av Magda - 9 december 2007 09:47


Testade ett nytt recept inför jullunchen på jobbet. Lite trött på knäck, så ville göra något annat som ändå var lätt. Det blev lakritskola. Faaantastiskt god. En överraskning när man får den i munnen. Rekommenderar varmt!


Lakritskola


3 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl sirap

2 tsk kakao

1 påse turkisk peppar

2 tsk smör


Klä en form 20x20 cm med bakplåtspapper. Pensla med lite fett. Blanda allt utom smör och karameller och koka upp till 120-125  grader (eller gör det gamla "kulprovet"). Tar ca 12-15 minuter i vid gryta, 30 minuter om man har mindre botten. (För mig tog det säkert 45 minuter, jag gick efter kulprovet). Rör då och då. Krossa eller mixa karamellerna (jag virade in dem i bakplåtspapper och bankade med en kavel), vänd ner dem i smeten och häll i formen. Ställ kallt. Skär eller klipp i bitar. Lägg in varje bit i plastfolie eller smörgåspapper om du vill vara avancerad. Förvara svalt i burk med lock eller plastpåse.

Av Magda - 13 november 2007 14:38


Det här är en av mina absoluta favoriträtter. Enkelt och gott!


Rotsaker i ugnen


Jag brukar i regel använda mig av dessa ingredienser som jag skär i stavar/klyftor och lägger i en djup plåt, ringlar över lite olja, samt saltar och pepprar. In i ugnen på ca 225 grader...ta ut och rör om lite efter ca halva tiden. Hur länge det ska vara inne beror lite på hur stora bitar du skurit. Skär allt i ungefär samma storlek. Ca 30-45 minuter skulle jag tippa på.


potatis

morötter

palsternacka

röd lök


Gör under tiden såsen


3 dl gräddfil

massor, massor med citronpeppar

1-2 pressade vitlöksklyftor


Precis innan det är dags att äta steker du upp halloumin i lite olja i en het stekpanna. Håll koll, det kan gå riktigt fort. Allra godast är denna ost att äta när den är helt och hållet ny-ny-nystekt. Så låt den inte ligga på nåt fat för länge innan det är dags att äta. Jag brukar steka den när allt annat börjar ösas upp på tallriken.


Av Magda - 3 november 2007 12:20


 Pass på nu Petra, för här kommer receptet på tårtan vi åt på alla mina födelsedagar och som du nu ville göra till din dotter. Mamma gjorde den för att jag inte tyckte om grädde när jag var liten, det blev en maffig chokladtårta istället när jag fyllde år. Här kommer receptet. Jag gjorde själva sockerkakan igår och har brett på glasyren idag.Idag ska vi ta den till svärföräldrarna för lite Halloween-fika. Jag har gjort en schablon av en pumpa som jag ska pudra florsocker över sedan. Men det gör jag på plats, vill inte att det ska bli fult under vägen. När jag fyllde år garnerade mamma med en massa olika saker, bl.a godis vill jag minnas. Ibland även ätbara blommor. Men idag blir det bara florsocker, som sagt.



Tårtrecept


3  dl socker

2 1/2 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker, lite mer

3 msk kakao


Detta blandas


2 ägg vispas och blandas ned.


150 g smör, smältes

1 1/2 dl hett vatten


Blanda ned i smeten och fyll en smord och bröad form.

Grädda längst ned i ugnen på 175 grader, ca 40 minuter.


Glasyr

2 hg florsocker

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

6 msk smält smör

2 msk starkt kaffe


Dela kakan och bred på lite glasyr, lägg på locket och bred glasyr runt och på hela kakan.

Av Magda - 15 oktober 2007 08:06



Ja, då var man hemma igen. Luften var sååå härlig där uppe, och det var en alldeles för kort tripp, men ändå skönt avbrott från vardagen.

Men här kommer i alla fall receptet på en lasagne som jag tänker laga till helgen när tjejerna kommer. Vi har kört länge på säkra kort nu, och det är dags att de får smaka nåt nytt, tycker jag. Ska bli spännande att se hur den går hem. Jag har gjort den en gång förut och då var det inget tvivel om att jag skulle göra den igen. En "kött-kille" sa att man inte saknade köttet en enda gång. Det är ju ett bra betyg, för det är ju så jag vill ha det. Att alla ska gilla min mat. Inte bara ingrodda veggisar. Det är det allra bästa. (Att säga "min mat" kanske vore att ta äran från någon annan...receptet är hämtat från min allra bästa kokbok; Kärlek, Oliver och Timjan.)


Lasagne som inte saknar kött...



Tomatsås


2 gula lökar, hackade

2-3 vitlöksklyftor, hackade

1-2 msk olivolja

2 burk krossade tomater

2 tsk oregano el basilika

1 tsk honung el socker

milt, grovt salt, svartpeppar


Fräs lök o vitlök några minuter, inte på för stark värme. Häll i tomaterna oc krydda. Låt allt koka upp och sedan stå och småkoka i minst 20 minuter. Smaka av.


2 stora auberginer

1-2 tsk salt

400 g Mozzarella (två påsar)

1 rejäl knippa basilika

12 förkokta lasagneplattor

2 dl standardmjölk

50 g riven parmesanost


Skär bort yttersta ändbiten av auberginen, och skiva den sedan i 1/2 cm tjocka skivor. Bred ut dem i ett durkslag eller annat och strö över salt. Detta ska stå ca 30 minuter...gör tomatsåsen under tiden, vetja. Torka sedan av skivorna lite slarvigt med vanligt papper och lägg dem på en plåt på bakplåtspapper. Sätt in i ugnen på 190 grader, ca 20 minuter eller tills dess att du ser att de fått lite färg.

Bred ut ett tunt lager tomatsås i en ugnsform. Varva sedan aubergine med tunt skivad mozzarellaost, grovstrimlad basilika, tomatsås och lasagneplattor. Överst ska det vara tomatsås. Häll sedan försiktigt mjölken längs formens kanter, inte över tomatsåsen. Strö över riven parmesanost.

Grädda i högst 200 graders värme, ca 40 minuter.

En sallad och kanske också bröd till så har du en fin bjudrätt!

Skapa flashcards