Senaste inläggen

Av Magda - 11 november 2010 10:36


"Så göra jag när jag penslar quesadillas, penslar quesadillas, penslar quesadillas. Så gör jag när jag penslar quesadillas, långt in på söndagsskvälleeeen".   

 

 


   Ja, så sjunger jag. Det är mycket som sjunges nu för att hålla modet, intresset och lusten uppe hos fröken som börjar kräva lite mer underhållning. Så...sätt igång och sjung, och sätt igång och pensla era quesadillas.

 

Både stor man och 15-åringarna tyckte detta var bra. Och jag med. Kanske som lunchmat på en helg, eller som för oss, en snabb söndagsmiddag. För förberedelser gör ju allt enklare. Jag hade gjort kikärtsröran tidigare.


Quesadillas med kikärtsröra, spenat o fetaost.


1 frp kokta kikärter, 380 g

1-2 vitlöksklyftor,

1/2-1 dl olja

2-3 msk pressad citron

salt o peppar


300 g fryst bladspenat, tinad

olja

peppar

8 medelstora tortillabröd, el 6 stora

200 g fetaost, smulad


Tomatsallad

Tomater

rödlök

Basilikablad

Chili, finhackad


Skölj kikärterna i kallt vatten, mixa med vitlök, olja, citron, salt o peppar.


Krama ur vätskan ur spenaten o stek o peppra.


Bred kikärtsröran på en halva av varje tortilla. Sprid ut lite spenat och smula över fetaosten. Lägg över den andra halvan och pensla båda sidorna med lite olja innan de steks ca 2 min på varje sida.


Mat
Av Magda - 10 oktober 2010 20:35



Jag har lagat massor med ny mat senaste tiden. Men kameran hänger inte riktigt med tyvärr. Idag har en ROSA rätt lagats, och den ville jag ju tillägna denna rosa månad - därav namnet. Det blev supergott!!  Bild kommer om det blev nån bra. Har inte kameran för tillfället.


Rosa Bandets Rosa Rödbetsbiffar


1/2-1 kg rödbetor, halvt kokade med skal

2 potatisar

1 gul lök

2 ägg

1 förp fetaost

salt

vitpeppar


Riv potatis grovt. Skala rödbetorna och riv även dem grovt. Blanda tillammans med d övriga i en bunke. Låt stå en stund och forma sedan till biffar. Antingen lägger du dem på en plåt och ugnssteker dem (nyttigare alternativ) eller så steker du dem helt sonika i stekpannan.


Potatis och rotsellerimos


Ett rejält gäng potatisar

En mindre mängd rotselleri


Skala o skär i bitar. Koka i vatten precis så d täcker. Häll sedan av kokvattnet i ett halvstort glas till hälften. Blanda ut en halv buljongtärning. Fyll upp glaset med mjölk. Vispa potatisen tillsammans med glas-spadet. Riv ned lite muskotnöt, salta o peppra och klipp ned lite färsk bladpersilja.



Sen så kan man länka till andra sidor också för att stödja Rosa Bandet. Jag famlar runt så mycket på nätet och är dålig på att stanna och skaffa mig favoriter. Men är det någon som jag tycker förtjänar uppmärksamhet så är det den här sidan.

Av Magda - 3 oktober 2010 21:50


Allt gick så snabbt här på kvällen. Middagen blev sen som vanligt och sen var det full rulle med läxläsning och förhör för stora barnen och nattning för den lilla.  Min goding är nu 6 månader och jag har valt att lite smått börja arbeta. Dags för nya uppgifter och utmaningar på jobbet. Och inte minst....dags för matlåda igen. Så då fick det bli nån mat ikväll som skulle ge lite rester. Ett gammalt recpet här ifrån bloggen. Rårisgratäng! Jag hade glömt skriva kikärtor på Mickes inhandlingslista, men jag tog Belugalinser i gratängen istället för proteinets skull. Det blev jättebra. Micke tyckte till och med att det blev bättre med dessa linser i istället för kikärtorna. Jag tror jag är beredd att hålla med. Den här varianten kör vi nästa gång också.

 

Och du???


        


Så alltså. Receptet finns här. För variation enligt dagens recept:


Koka 1 1/2 dl Belugalinser i vatten så det täcker, samt en halv buljongtärning. Häll av vattnet om det blir nåt över och blanda sedan i gratängröran istället för kikärtorna enligt receptet.

Mat
Av Magda - 27 september 2010 11:39

  

Sorry, men det måste bli lite barnmat i bloggen nu också. Mat som mat och om det finns fler än jag som kikar runt på nätet och letar barnmats-tips o sånt så finns det alltså ett behov och därför kan jag inte låta bli att komma med lite av varje på den fronten. Lovar att ha "riktig" mat i nästa inlägg.

 

Det här är i alla fall det godaste hon vet. Jag har tagit en burk ekologisk o kravmärkt majs. Mixat med mixerstaven, samt därefter pressat det genom en sil så bara det allra finaste moset/purén blir kvar och inga majs-skal som kan störa i munnen eller hamna galet.

 

Jag blandar numera i ett par matskedar rapsolja samt lite couscous i denna röra eftersom gluten ska introduceras så smått medan man fortfarande ammar. Couscous är smått o finkornigt och passar perfekt till detta ändamål.


Alltså ett barnmatsrecept på majspuré


En burk ekologisk majs

2 tsk ekologisk rapsolja

lite kokt couscous efter eget tycke. (mindre första gången o lite mer efter hand)


Låt ert barn väl smaka!      



Av Magda - 23 september 2010 07:48


Eller godmorgon-gröt. Eller god morgon-gröt. Vad ni vill.

Jag har blivit så hjärntvättad överallt att man ska ge bebisen färdigt grötpulver eftersom det innehåller så mycket järn som man inte kan få till på egen hand. Och med tanke på lilla Ls låga järnvärde vid födseln så vågar jag ju inte göra annat fastän jag någonstans tror att det borde gå ändå. Med havregryn o bär (c-vitamin som hjälper till att ta upp järnet bättre) så borde det funka tycker jag. Eller är naturen gjord så att vi inte ska klara oss själva?? Tror inte det. Men samtidigti vågar jag ju inte ta några risker i onödan, så jag går halva vägen var. Det ena grötmålet hemgjort det andra på färdigpulver.

Så... i ca en veckas tid har det varit rågmjölsgröt på morgonen som gällt. Med finrivet äpple till. Lite nytt och lite annorlunda i smaken. Inte någon mega-portion som gått ned, men å andra sidan är detta med att äta på morgonen något helt nytt, så det får ta sin tid.


  

Av Magda - 19 september 2010 13:53

 

Hej hej Bruttan Brej (och alla andra). Tre år sen förra matschemat!! Känns ju inte som att det var så länge sen.

  

Då var det dags igen. Jäklar vad sent du slutar på dagarna. Gör Steve mat då, eller? Hmmm....blir svårt det där med snabb mat, för det blir ju inte makaroner o korv när jag skriver schema förstås. Ja, ja, ni får göra vad ni kan och det där med matlådor...det får ni väl lösa som ni vill det ska inte jag lägga mig i. Ladda, ta sats och bestäm er nu för denna matsedel. En dag i taget. Hoppas ni vågar ta utmaningen att även göra bröd på torsdag...fast kanske inte eftesrom det var då du slutade som senast. Men om Steve slutar tidigare än dig o är kock så...??? Det är superlätt att göra, ingen jäsning, ni kan blanda de torra ingredienserna i en skål dagen innan så är det bara att röra ner filen medan soppan kokar och ritch ratch, så har ni brödet nästan färdigt också. Pluspoäng om ni gör det, men jag hajar om ni stryker det från listan.

 

Jag har ingen bild till onsdagens mat, men väl ett recept. Så uppdraget till dig, Linda Binda Hallonbåt, är att ta en så fin bild du bara kan av denna rätt och maila över till mig så jag kan lägga upp den i bloggen sen. Glöm inte det nu!! Låt inte Stefan bli förskräckt över spenaten i sammanhanget om han nu är som Micke. Dvs lIte matlarvig. Micke gillar den här rätten supermycket, likaså tonåringarna. Det är en av deras favoriträtter som önskas då och då här. Prova först, säg sen.

 

Angående chilin. Jag har skrivit chilikryddan sist eftersom man kan ta undan till barnen först. Vet inte hur det är med buljong när de är så stora som Wilma o Saga, men om man ska vara försiktig med det så lägg även i den sist. Emma, om du läser så ser du receptet till Chilin som du gillade så mycket. Laga den nu och ta gärna ett foto till mig tack, så jag kan lägga in den bilden här nedan.

 

 

Vad gäller tisdagen så får ni lite valfrihet...antingen kör ni Tikkan och får användning för linserna som även ska användas på torsdagen. Eller så vägrar ni linser två gånger på samma vecka och kör en varm potatissallad istället. Potatis hade jag tänkt mig hör tisdagen till i alla fall. Och torsdag är förstås en soppdag. I alla fall hos oss.

 

 

Så...nu är det bara att sätta igång. Berätta hur det går. Nu går jag och röstar!

 

Måndag  Chili con quorn  (recept, se nedan)


Tisdag   Tikka Masala eller Varm potatissallad


Lill-lördag  Pasta m spenatröra


Torsdag  Mulliga Tawny's soppa OCH hembakad bröd



 

Chili con quorn


1-2 gula lökar

2 vitlökar

1 röd paprika

2 burkar krossade tomater

1 grönsaksbuljongtärning

1 burk majs

1/2 påse quornfärs

1 burk svarta bönor

Chilikrydda

1 burk kidneybönor

ev en ruta mörk choklad


Fräs löken o vitlöken i lite olja. Lägg i paprikan efter en stund och efter ytterligare ett tag krossade tomaterna med buljongtärning och ev chili, om du inte tar i den senare. Låt koka ihop i minst 15 minuter, gärna lite längre. Om det blir lite tjockt med tomaterna kan du hälla på en liten skvätt vatten. Sen i med majsen, quornfärs, sköljda bönor och låt koka ca 5 minuter till. Salta o peppra o "chilla". Och om du gör allt enligt konstens alla regler så ska det smygas i en liten liten bit mörk choklad också. Går bra utan om du inte har hemma förstås.


Gott att servera som det är till härligt knaprig sommarvitkål eller stora krispiga salladsblad.

Mat
Av Magda - 14 september 2010 09:45


Innan veckan är slut kommer du ha ett shcema för nästa vecka. Maila eller messa mig om hur veckan ser ut. Matlåde-dagar, bråttom-middagar osv. Eller skriv det som en kommentar här. Välj själv.

Därefter kommer jag ha ett nytt tema:"Gammal skåpmat". Dvs kolla igenom vad som finns i skåpen och göra slut på lite av det stora lagret. Förr veckans födelsedagscupcake glömde fotas, den var med chokladfrosting. Istället visas en annan cupcake. Med mylta på.

 

    



Av Magda - 27 augusti 2010 20:19

     

Mmm...kanske inte tillsammans, men ändå. Lilla L fick broccolimoset och det var smaskigt, tror jag. Det ser så ut, helt vild på maten svårt att få en skarpare bild än detta.

 


Broccolimos


ett stycke broccolibukett samt en liten minipotatis. Kokas och mixas och mosas med lite av kokvattnet eller bröstmjölk. Mumma för en snart fem-månaders.



Vi andra fick som fredagsmiddag vin och örtkokta musslor tillsammans med pommes och dippsås. En meny vi inte är direkt van vid. Kanske inte fortsätter med heller, men det är roligt med omväxling ibland. Lite kul att äta utan bestick och bara med händerna också. Ja, annorlunda. Det blev bra. Mera sånt!!

Jag var så inne i matfixandet att jag inte tog bilder, bara lite på resterna.



Musslorna....(receptet fann jag i förra numret av Ica-kuriren fast jag ska skriva det hela i lite bättre ordning till er, för man vill ju att allt ska va klart samtidigt och då blir det snett om man gör i turordningen som de skriver. De är inte så noga med er, men det är jag.)


2 kg blåmussslor

2 msk smör

4 schalottenlökar, finhackade

1 knippe persilja, hackad

10 kvistar färsk timjan

3 dl vitt vin

1 dl vatten

1 påse pommes frites



Dippsås


1 1/2 dl majonnäs

2 msk pressad citronsaft

1/2 dl bostongurka

1 krm salt


Rör samman såsen. Börja med det musselfixet när pommesen satts i ugnen.

Skölj musslorna mycket väl i kallt vatten. Kasta musslor som inte är slutna och inte sluter sig när  man knackar på dem.

Fräs löken blank i smöret i en stor kastrull eller traktörpanna. Lägg i persilja, timjan och musslor. Häll på vin och vatten. Lägg på lock och koka upp på stark värme. Låt musslorna ånga precis tills de öppnar sig, de blir sega om de kokas för länge. Kasta musslor som inte öppnat sig under kokningen.

 Servera musslorna i djupa tallrikar och därtill poemmesfrites att dippa i såsen.



(middagsresterna...)  

Ovido - Quiz & Flashcards