Senaste inläggen

Av Magda - 15 februari 2010 18:50


                 

 

Fettisdag imorgon och skam vore väl om det inte fanns semlor till alla då.

 Idag har jag bakat semmelbullar till jobbet. Rejäla doningar, stora härliga semlor som vi ska smaska på imorgonkväll. Inte såna småfjärtar som jag bakat här hemma, såna som man måste ta minst två av, helst tre, för o vara riktigt nöjd. Jag bedrog mig själv lite där. Tänkte att det var vettigt att göra lite mindre semlor eftersom jag nu skulle äta så många...ja, jag gör ju gärna det i dessa tider. Samma sak varje år, defenitivt inget jag kan fegskylla på min graviditet. Jag bor inte nära någon affär eller konditori längre, så att köpa 30 kronors-semlor var o varannan dag blir det inget av med i år. Lika bra det. Jag har bakat själv. Och som sagt, i tron att göra det hela lite bättre, så bakade jag små semlor. Det behöver jag inte göra om, det vet jag nu. Är det semmeltider så är det och då kan man brassa på fullt ut med ordentliga semlor.

Däremot kör jag på "vegangrädde". Ja, som ni kanske märker har jag hakat upp mig lite på den biten nu igen. Det är riktigt gott. Den heter Soyatoo den som jag använder mig av.

 

Idag är jag riktigt lat. Jag länkar till recepten. För det finns faktiskt en sida som handlar om semlor. Och varför skulle ni inte passa på och välja ut er egen favvosemla där? Här kan ni titta och välja ut det recept ni gillar mest.

 

P.S Jag funderar på o testa göra semlor med chokladsmak, men då måste jag ha tröttat ut mig på orginalet först. Och det har inte hänt ännu, efter ca 15 semlor så här långt i år. Vi får se alltså. D.S

Av Magda - 11 februari 2010 15:17


Same same but different. Och lika gott. Med hallon denna gång.

 

 

               

Så, då tar vi det igen.



            


Kokat och kallnat råris.

Lite yoghurt.

Rör ihop till en gröt.

På med dina utvalda bär.

Färdigt på några sekunder.


Av Magda - 6 februari 2010 12:00


- och veganskt är det dessutom!


  


Eller nyttigt...en del sötat är det ju faktiskt, men man kan inte vara rabiat. Det är säkert nyttigare än askarna som köps i matbutiken i alla fall. Det där mellanmålet som tjejerna här hemma gillar och gärna väljer. Men nu är det slut på det här hemma hos oss. Här blir det den hemgjorda varianten framöver. Jag bjöd Micke på ett glas igårkväll och jag hann knappt blinka innan han hade satt i sig allt och jag märkte inte att det var slut förrän han belåtet sa "det där var ju riktigt riktigt bra det!" Och jaa...det kan kanske förklaras av att yoghurten jag använder är rätt söt och en vacker dag ska jag avancera till att prova med naturell yoghurt och kanske pyttelite socker bara. Men jag är inte redo för det än. Mitt sötsug är för stort för att förbises för tillfället, jag har kapitulerat till viss del även om jag nu, när jag återfått min tunga och matlust, har lite mer sug efter att välja en nyttigare väg. Lite pö om pö. Det får ta den tid det tar.

Detta handlar om att göra egen hemgjord risifrutti. Det är hur enkelt som helst. Jag kokar lite råris någon kväll samtidigt som jag håller på med annat i köket. När råriset svalnat lägger jag det i en ask och ställer i kylskåpet. Eventuellt tar jag fram en näve bär ur frysen kvällen innan, eller så gör jag det på morgonen. När jag nästa dag vill ha mig ett mellanmål. Ja, då slevar jag upp lite råris, skedar över lite vaniljyoghurt - i mitt fall alpro soyaýoghurt eftersom jag gärna avstår från att efterfråga kossornas tjänster om jag inte behöver. JAg rör om allt till en risifrutti-röra och sen toppar jag med massor med bär. Åtminstonde så tycker jag det här känns mycket bra.

 

Hemgjord risifrutti

 

Kokt råris

Alpro Yofu Vanilj

Bär


Blanda ris med lite yoghurt. Toppa med bären.

 - Färdigt!




Av Magda - 1 februari 2010 16:00


  

 

Ja, det rör på sig. På alla håll rör det på sig. I magen rullas det runt för fullt sedan länge och min älskade kära och mycket saknade tunga har slutligen fått liv igen. Tungan har återuppstått från de döda. Den känner smaker och den blir lycklig av mat. Åh, så jag har sörjt och varit ledsen över förlusten. Min stora lust och glädje här i livet. Maaaaat! Men nu så, nu är allt som det ska tror jag. För nu har jag känt lyckan igen efter en god middag.

 

Provade ett nytt recept idag. Jag var mycket nervös över hur det hela skulle sluta. Skulle Micke gilla det eller rynka på näsan? Skulle JAG gilla det eller skulle jag känna den gamla bittra känslan som jag fått lära mig att leva med senaste halvåret...den där som säger att maten mest smakar skit och att jag inte vill ha den. Eller...på senare tid har mat varit ganska okej. Men inte så mycket mer än så.

 

Med facit i hand kan jag säga att vi båda gillade det. Och ingenting blir ju sämre av vetskapen att det är en helt vegansk rätt. Inga djur inblandade här på något enda vis. Sånt gillas!

 

Till denna rätt åt vi currystekta bananer och en härlig sallad med marinerade kikärter. Jag måste ju spara lite till nya inlägg här på bloggen, så kikärtsmarinaden/salladen lägger jag upp en annan dag. Jag ska kirra det framöver och då kommer det finnas en länk på denna sida till det receptet.


Ris och currygratäng


2 1/2 dl ris

5 dl veg buljong

30 cm purjo, strimlad

ca 150 g färsk strimlad spenat

1 röd el gul paprika, strimlad

1 sats currysås

sesamfrön


Koka riset i buljongen tills det nästan är helt mjukt. Fräs grönsakerna i olja en stund och blanda sedan med riset.

Smörj en ugnsform och häll i ris och grönsaksblandningen. Slå på currysåsen. Du kan göra små hål först i rislagret med finger eller kniv eller vad du nu vill, så att såsen rinner ner på sina ställen.

Strö över rikligt med sesamfrön och gratinera i ugnen ca 15 min. 225 grader.


Currysås


ca 5 dl sojamjölk

2 msk vetemjöl

1 grönsaksbuljongtärning

vitpeppar, riven muskot

Curry efter smak och tycke


Koka upp d mesta av sojamjölken ihop med buljongen.

Vispa ihop lite av mjölken och allt mjöl till jämn smet och bland ner i den kokande sojamjölken. Låt koka på svag värme några minuter och lägg i kryddorna.


Currystekta bananer


1/2 banan per person (KRAV-märkt, förstås).

olja

curry


Dela banaen på mitten, klyv sedan en gång på längden. Stek lätt på båda sidor och krydda på slutet med curry som får steka på båda sidor innan serveringen. 


                     

Mat
Av Magda - 22 januari 2010 20:06


  

 

Ja, eller Mulligatawny som den heter, en Indisk standardsoppa. Inte blir man särskilt mullig av den här soppan inte. Fast mulliga Tawny kanske var mullig och åt av den här soppan för att gå ner i vikt? Hmm...snillet spekulerar. Tror det var Sanna på mitt förra jobb som skrev den så. Och sen dess kan jag inte se den på ett annat sätt. Det är Mulliga Tawny's soppa helt enkelt.

 

Det är svårt att servera er en sån här soppa på ett bildligt supertrevligt sätt. Färgerna är inte mycket att göra åt. Och jag kan bara inte ta den oranga duken som underlag igen. Den ligger fortfarande på bordet, jag måste byta snart. Inte för att den är skitig, men för att jag inte kan fota mer mat på den.

Jag har heller inte en prunkande örtagård runt knuten så här års så att jag kan riva av lite grönt och snajdigt lägga på tallriken. Jag skulle kunna sno en bild på nätet, det skulle jag kunna göra. Men det skulle inte kännas kul.  Mest är ju egentligen bloggen för mig själv och egen hjälp på traven när inspirationen tryter. Då är det gött med en samling trotjänare till recept. Och jag gillar ju soppor väldigt mycket. Varje torsdag är det soppa som gäller här. Vi har våra standards, men då och då utökas utbudet med en ny variant. Om den går hem ser vi den igen. Annars blir det adjöss. Den här kommer vi se igen i den här familjen, för alla tyckte den var bra.


Mulliga Tawny's soppa


2 gula lökar

2 msk olja

1-2 msk curry

4 stora potatisar, skivade

2 stora morötter, grovt rivna

1 äpple i tärningar

2 dl röda linser, sköljes

(skölj dem precis innan iläggning i kastrullen,

annars blir det en hård klibbig klump)

1,5 liter vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

1 msk pressad citron

salt och peppar


Fräs löken i olja och curry


Lägg i potatis, morötter, äpple, linser, vatten och buljongtärningar och låt det hela koka ca 15 minuter.


Mixa den om du känner för det. Det gjorde inte jag . Tillsätt citronsaften och smaka av med salt och peppar.

Av Magda - 19 januari 2010 18:12

  

Ja, "Gott", det är ju bara efternamnet. VANSINNIGT gott, skulle jag vilja säga. Faktiskt FARLIGT gott.

 

Har hur mycket nötter o mandlar som helst i ett skåp, samt en massa mörk choklad som jag köpte innan jul för allt julgodis jag hade tänkt göra som jag sen inte hann med. Nu var det dags för lite rens i skåpen.

 

"Åh, kanske att jag kan göra lite såna däringa nötter i choklad och så kan vi t ex ha med oss det när vi ska gå ett varv runt sjön här i vackra vintervädret någon dag"... ja, så gick tanken. Sagt och gjort. Hackelihack och smält smält. Blandeliblanda och in i kyl. En liten obligatorisk provsmak var ju på sin plats, fattas bara annat.

 

Men ojdå, hoppsan hej.

 

- Det bidde visst inget gott till utflykten.

- Men vad bidde det då då?

-Jaa...det bidde en lycklig Magda - och en mycket mätt mage.

 

Så alltså. Jag utfärdar en varning här. Fast kanske det inte behövs, kanske har ni inte chokladcravings, och kanske har ni lite bättre självdisciplin. Jamen dåså. Gör era nära och kära lyckliga med en bit nöt-o bärchoklad som överraskning nästa gång ni pulsar ut i snön.

 

Käcka Magdas fräcka nötbärchokladbräcka


Marabous mörka choklad

Torkade jordgubbar skurna i små bitar (bara 3-4 st högst, de är jättesööta)

Sötmandel, hackad

Hasselnötter, hackade


Smält chokladen över vattenbad. Blanda ned hacket och bitarna. Bred ut på smör-el bakplåtspapper. In i  kylen och bryt eller skär sedan upp i mindre bitar när allt stelnat.


Varsego! Det var så lite så!


Av Magda - 16 januari 2010 08:18


  

Har haft ett antal "bjudningar" denna vecka när jag varit gräsänka. Och istället för att trötta ut mitt huvud med timslånga bläddringar bland receptböcker och pärmar så valde jag att göra det mycket enkelt för mig. I lördags var det forna arbetskamraten Sanna som var här. I måndags kom mamma och nu igår, fredagkväll, var Åsa här. Jag bjöd dem alla på en och samma sak. Och åtminstonde som det har verkat och låtit så har det gått väl hem. Dessutom har jag, som inte gärna äter samma rätt mer än en gång i månaden, tyckt att det varit utmärkt alla tre gånger. Ett gott bröd till så är det här faktiskt helgmat, anser jag. Vad anser ni?


Bakad potatis med kesoröra för 2 pers


2 bakade potatisar eller ett gäng vanliga potatisar efter aptit. Men ca 3 per skalle är väl vanligt om du tar lite större variant av vanlig potatis. Snåla inte.


250 g keso

1 avokado, skuren i bitar

1 tomat, skuren i mindre bitar

1/4-1/2 paprika, i bitar

1/2 röd lök, hackad el strimlad


Blanda allt och smaka av med salt och peppar.


Vitlökssmör


En kluns med smör, lite pressad vitlök och en dos frysta provencalska örtkryddor röres samman. In i kyl en stund medan potäterna bliva klara.


Jamen är det inte löjligt vad lite som krävs för att du ska få en god middag? Här är allt som behövs, det enda som saknas på bilden är vitlökssmöret, och det eventuella pålägget till brödet.

 

  



Av Magda - 7 januari 2010 22:40

        

Oj, tiden går och plötsligt ett nytt år. Det här ska bli ett GOTT år, (förra året var ju inte så gott enligt min känsliga läckergom) och vad passar väl bättre än att starta med en god morgon? Det kan man få på många sätt - frukost är ju det bästa som finns! Jag tycker om att variera mig, det blir så mycket roligare då. Det här är en god smoothie som känns vintrig och passar bra nu.

 

Apelsiner, Banan, Riven färsk ingefära och yoghurt.

Lite kanel på toppen. Det låter väl toppen-toppen?!!

 

Ovido - Quiz & Flashcards