Senaste inläggen

Av Magda - 27 december 2009 19:48


 

Och det här är ju löjligt, för det här receptet har jag just haft ute. Men när hjärtat sväller av stolthet och lycka så måste jag ju visa vad min man har åstadkommit i vårt kök. Med min julklapp från honom till mig (en gammal gammal cool electrolux köksassistent) och förmodligen även med ett stänk av inspiration från Fridas Ludde (som var här ännu förra helgen på surdegskurs och talade sig varm för brödbak i olika former). Ja, med en blandning av detta kavlade han upp ärmarna och började väga och dona här i köket. Det här var vad som åstadkoms och jag kan inte sluta glimra med ögonen och häpna över denna nya sida. Nu några bilder, receptet finner ni här.  


   

Ja, så nu startar vi förstås bageri. Det är bara att beställa.     


  






Av Magda - 27 december 2009 19:34

                          

Ja, vojne, för att tiden springer iväg och för att snart är det inte läge för att käka mackor med rödbetssallad och quornbullar längre. Jag kan ju inte lägga ut ett recept på detta när det är vår, och inte heller pepparkakscheescake som är nästa på tur. Så, vojne vojne, nu är det bråttom.

 

Säg att ni inte köper rödbetssallad. Det är jättelätt att göra och väldans gött.

Som jag nämnde tidigare så är det quornbullar och inte köttbullar på mackan. Förstås. Jag gjorde en halv sats som såg ut ungefär så här.


Rödbetssallad


1/2 burk inlagda skivade rödbetor, hackade i bitar

1 rött äpple, hackat i bitar

1/2 gul lök, hackad i bitar

Lägges i skål


Blanda ihop följande i annan skål:

1/2 dl majjonäs

1/2 msk fransk senap

salt och peppar

1/2 dl creme fraiche


Blanda sedan samma allt i tjusig bytta och avnjut.

Jul
Av Magda - 15 december 2009 14:32

  


...eller saffransskorpor om man inte bryr sig om tjusiga titlar och sånt. De här verkade, när jag sökte på nätet, vara omåttligt populära. Så jag slog till. Och så enkelt som det var så har jag snart en sats till på gång. Men observera att jag avviker lite från Leilas grundrecept. Jag kör t ex inte på hela mandlar, jag hackar dem en aning och det kändes som helt rätt beslut. Sen är jag inte så överdrivet förtjust i saffran så jag tog bara ett halvt gram i stället för ett helt. Vill ni hellre dundra på med två paket saffran, så är det ju fritt fram. Jag är mycket nöjd med mitt slutresultat, så därför är det det receptet som jag kommer skriva här.



Saffransskorpor/Saffransbiscotti

Ingredienser

100 g smör
0,5 g saffran
 2 st ekologiska ägg
 1.5 dl strösocker
 5 dl vetemjöl
 1.5 tsk bakpulver
 1.5 dl lätt hackad sötmandel
Råsocker




Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.

3. Blanda de torra ingredienserna med sötmandeln och vänd ner det i bunken.

4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.

5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.

7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.

8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

           

Jul
Av Magda - 13 december 2009 09:32



     


Christine gör segertecken över zuccinilådan. Duktig flicka! Jag gjorde den här rätten i veckan och, minsann, om inte hela family four gillade den. Till och med jag!!! Jag som inte gillar mat nu, som tycker allt smakar konstigt och äckligt och hellre skulle ta ett piller om jag kunde. Men skam den som ger sig. Den här gången smakade det riktigt bra. Så bra att jag hoppade att bli bjuden på lunch av nya jobbet en dag, som vi blivit hela den här veckan, och vackert satt och åt min lunchlåda istället. Så nu tycker jag att ni som faktiskt går in och kollar av här ibland ska skriva en inköpslista och faktiskt LAGA något från den här bloggen. Det är hög tid nu. Och ni som säger att ni aldrig gör nåt helvegetariskt, varsågoda! Till den här maträtten åt vi min återkommande favoritsallad. Så löjla er inte med att måsta lägga till nåt köttigt här, det måste man inte ha till varenda vareviga måltid. Tänk inte, "kanske det", tänk inte "jaa..sen". Gör det NU. This is it.

 

      

 



Zuccinilåda


2-3 zuccini. 3 om de är små o 2 om de är stora -hyvlas m osthyvel på längden

1 gul lök, skivad

salt och svartpeppar

6 kokta potatisar, skivade

1pkt krossade tomater (örter/vitlök - jag pressade i ett par klyftor samt

                                       strösslade i provencalska örtkryddor i tomaterna

                                      och blandade runt)

ca 250 g färsk spenat

250 g mozzarella, delad och skivad


Stek zuccinin t den får lite färg, krydda.

Samma sak med löken.

Varva sedan zuccini, lök, potatisar, krossade tomater, spenat o mozzarella. Det blir typ två lager i en gratängform

Skjuts in i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter.



Av Magda - 1 december 2009 20:03

enligt recept från Heléne Johansson.   


Och ska det va, så ska det va. Ska brödet bakas i ca fem timmar, ja då mäter jag minsann innertemperaturen precis som det står. Känns löjligt och överkurs, men som sagt, ska det vara så ska det vara. Hade säkert funkat med min vanliga metod. Att banka lätt på brödet och lyssna på hur det låter. Säger det knack knack och svarar emot, så är det klart. Svarar det dovt och stannar i brödet så är det inte klart. Men idag, då mäter jag. 98 grader exakt.  


Jag har inte hunnit smaka på brödet än, men jag gissar att det inte kan vara annat än perfekt när jag nu bakat och knådat i  evighet enligt konstens alla regler. Och tjusigt blev det. Jag vet inte om det känns tjusigare än vanligt bara för att jag vet att det är mer pyssel bakom detta än andra bröd jag brukar baka, eller om det är det på riktigt. Jag gjorde i alla fall en större, lite avlång limpa och två bröd som fick jäsa i korg. Eller korg och korg...jag hade bara en brödkorg, så det andra, det med prickar, fick jäsa i ett durkslag. Man tager vad man haver.

 

Okej, först lite bilder, sedan recept.

           


Ingredienser

1 000 g vatten
30 g jäst
1 200 g vetemjöl med hög proteinhalt
300 g durummjöl

40 g havssalt


Gör så här

1. Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet.

2. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Lägg den i en oljad bunke och låt den vila i 2 timmar eller över natten i kylen.

3. Forma degen till fyra runda bullar (eller två om du vill göra avlånga stora buffébröd, lägg dem då att jäsa direkt på plåt). Lägg dem med verket (skarven) nedåt i jäskorgar pudrade med durummjöl. Låt bröden jäsa i 1–1 1/2 timme.

4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.

5. Stjälp upp bröden på plåt med verket uppåt. Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.

6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.

7. Låt bröden svalna på galler.


Av Magda - 22 november 2009 15:24


 



  

 

 

 

Jaha...tiden gick visst lite till. Jag anstränger mig på matfronten, men intresset är inte vad det en gång var. Lite sorgligt och jag hoppas det kommer tillbaka. Trodde det skulle ge sig när värsta illamåendet var över. Nu kan jag ju äta, men ändå är det som att passionen har gått och gömt sig. Inte för sött dock. Det lär bli en del sötsaker som kommer här framöver, om inte annat kan jag ju alltid skylla på att det är jul. Men jag försöker, jag anstränger mig för att slå in på den lite sundare banan igen.

 

Det här har jag gjort några morgnar nu och jag längtar redan tills imorgon då jag får dricka den igen. Granatäpple ska ju vara så nyttigt också, har jag hört. Det innehåller massor med antioxidanter, "antioxidanternas kung", även kallad. Ge dig själv lite morgonlyx och känn hur glad du blir av att dricka den. Jag skriver upp grundreceptet, men jag själv kör bara med ett halvt granatäpple, så räcker det två dagar.


Morgondrink


Två st apelsiner, pressade

En grapefrukt, pressad

1 granatäpple, kärnorna


Kör i en mixer 1-2 minuter och sila sedan drycken. Räcker till två ganska små glas eller ett lagomt.

Av Magda - 5 oktober 2009 22:15


Blåbär   Ja...jag vill bara säga att nu när jag tycks kunna börja äta igen så har jag åter börjat få tillbaka LITE matintresse. Dessvärre jobbar jag lite mycket, så det blir mest säkra gamla kort och inte så mycket nytt att komma med till bloggen. Men snart, snaart, så lovar jag att det ska komma ett nytt recept. Tills dess...tack för blåbären.

Ha en bra dag!!



Av Magda - 21 augusti 2009 12:18


Ja, ät mer sallad, gott folk!!


Här är sallad som ofta står på bordet hemma hos mamma o pappa. Handplockad sallad från egna landet, lika så rödlöken. Till det avokado, fårost, tomater och en god vinägrette.



Ovido - Quiz & Flashcards