Senaste inläggen

Av Magda - 16 augusti 2009 20:06


Frukost är det allra bästa jag vet. Att göra iordning en ordentlig frukost är en så himla bra start på dagen. Vad kan gå fel när man börjar den såhär?

Nu är jordgubbarna och smultrona slut för länge sen, men det var en härlig tid när jag kunde gå ut och plocka in färska bär till frukostfilen. Sen massor med frön och nötter i. Och brödet...ah, måste försöka mig på det baket någon gång. Brukar ju alltid baka bröd, men om jag köper, då köper jag Saltå Kvarns Barjsa-bröd, det är helt fantaaastiskt gott. Surdegsbakat och nyttigt, precis som det ska vara.

Här kommer inget recept, här kommer bara ett inlägg som från vilken blahablaha-blogg som helst. En bild på min frukost. Lite pinsamt. Lite fånigt. Men folk borde unna sig en bra frukost lite oftare. Fram med hela konkarongen. Fil eller gröt. Smörgås. Juice. Te. Och så nåt sött som avslut, en muffins t ex. Man blir så glad och nöjd då. :)

Av Magda - 24 juli 2009 22:20


är indisk och den heter Masala Kitchen. Ja, det var länge sen jag la in något i kategorin "restauranger och fik jag rekommenderar", så nu är det hög tid.

Försöker komma till Göteborg minst en gång per år. Då hälsar jag på bl.a Petra och vi äter ALLTID mat från detta ställe. Inte en Götenborgsresa utan ett besök på Masala Kitchen. Vilket inte är så konstigt kan man tycka om man känner oss. Hur som helst, klart bästa indiska restaurangen. Ge er dit, vetja. Värt en omväg om ni inte bor i krokarna.

 Senast åt jag en suveränt god rätt som heter: Dahl Makhni. Men jag har nog smakat på alla de vegetariska rätterna och de är alla mycket mycket goda!

Av Magda - 19 juli 2009 09:48


Goddag...en mycket trött söndag här idag, men känner att det är dags att uppdatera min kära lilla matblogg.

 Här är ett recept på en god o matig vardagssoppa.


Minestrone-soppa


1 lök

2 vitl.klyftor

1-2 krm sambal oelek

1 msk olivolja

 Fräs detta lite och häll sedan på


8 dl buljong

Tillsätt sedan


3-4 skivade potatisar

6 tomater (el en burk kr tomater)

Låt detta koka ca 10 min

 Tillsätt resten:


1 liten röd paprika i bitar

1dl sockerärtor

3 dl kokta bönor

100 g pasta

och sjud detta ca 10 minuter till.


Servera med riven parmesan eller västerbottenost.


Av Magda - 14 juli 2009 22:33


Det här är min favoritsallad alla gånger om. Mycket möjligt, eller snarare troligt, att den står på bordet om du äter här.


Magdas favvo-sallad


Röd lök, skivad

Tomater i bitar

En burk majs

En burk kidneybönor

Bladpersilja


Dressing på olja, balsamvinäger, vitlök, salt o peppar.

Av Magda - 7 juli 2009 21:21


Hoppsan hej. Mat var det här - förstås. Vill bara säga att ni inte helt ska köpa det där med att nässlor är en vår-sak bara. Går utmärkt att göra nässelsoppa en bit in i sommaren om man bara ser till att plocka de spädaste bladen. Det gjorde jag för ett tag sedan och jag vet inte när jag njöl så av mat sist som jag gjorde av denna enkla soppa med tillbehör. Kanske den fantastiska kombinationen av enkelt, billigt och supernyttigt är det som är den bästa kryddan i det här fallet? Att göra nässelsoppan här och sedan klicka i den suveränt härliga parmesanostkrämen...

                                 ...say no more!



Nässelsoppa


Ut o plocka rejält med nässlor, (bränn dig inte onödigt mycket, men lite hör till), ca 2 liter ska det vara sen, ganska packad, eller åtminstonde inte helt fladdrigt mellan varje blad.

1 liter vatten

1-2 msk smör

3-4 msk vetemjöl

1-2 grönskaksbuljongtärningar

färsk gräslök om du har


Förväll först nässlorna i hälften av vattnet i ca 5 minuter.

Sila av nässlorna, men spara nässelvattnet. Hacka nässlorna.

Smält smöret och vispa ihop med mjölet, späd med nässelvattnet. Låt det hela koka en liten stund innan du häller i resten av vattnet och buljongen. Tillsätt även nässlorna. Låt bli varmt. Servera med den helt suveräna parmesanostkrämen. Klipp över gräslöken.


Parmesanostkräm


2 dl creme fraiche

1 dl grovriven parmesanost

En liiiiten bit riven vitlök

Salt o peppar

Av Magda - 21 juni 2009 12:06


Men nu så, har solen kommit tillbaka lagom efter midsommarhelgen. Då får vi köra fram grillen igen. Ibland när vi inte orkar med hela proceduren med marinering och skära grönsaker till leda, så kör vi en väldigt enkel variant av grillning. Dvs grilla burgare. Då kan man ju göra som jag har gjort. Förbereda egna hamburgerbröd. Det verkar ju lika enkelt att ta sådana ur frysen som färdigköpta...

 Dessa bakade jag med dinkel, och de blev väldigt goda att lägga burgaren i.


Hamburgerbröd med dinkel


2 1/2 dl vatten

2 1/2 dl havremjölk

50 g jäst


värms till 37 grader och blandas med jästen


0,5 dl rapsolja

1,5 tsk salt

2 msk sirap

4 dl fullkornsdinkelmjöl

10 dl dinkelsikt (spara ca 3 dl till utbakningen sedan)


Arbeta ihop till en deg och bearbeta den ca 10 min. jäs 30 min.

Baka ut till 16 bullar, platta till dem på plåten. Jäs 30 min. Pensla med lite vatten och strö över sesamfrön.


Grädda i 225 grader, i mitten av ugnen, ca 10-12 minuter.


            

Av Magda - 17 juni 2009 10:22


Då är det sommarlov och det gäller att ha fantasi, inte bara till middagar, utan även luncher när Christine o Charlotte är här. Det här åt vi häromdagen. Det har vi gjort förut också, och så länge det är fetaost i så brukar det mesta gå bra...även om alla (utom jag) låtsas stenhårt och med pokerface som att de inte gör allt vad de kan för att peta ut broccolin. Så när jag ska ta påfyllning...och det gör jag sist, eftersom de äter fort och jag sakta....då är det bara massor av broccoli kvar i skålen. Och nog för att jag gillar broccoli, men då surnar jag till...tycker inte om när man petar ur vad man vill o inte vill ha redan i den allmänna skålen. Det är ett oskick och sånt kan man göra sen. Micke är nog den största boven och barnungen av de alla på den punkten. Så är det, ja. Punkt.



Rårissallad


Råris, kokas

Broccoli, förvälls

Morötter, rårives grovt

Tomater i klyftor

Paprika i bitar

Röd lök, skivad

Fårost, i bitar

Kalamataoliver


Blanda allt i en skål


Blanda olja, vinäger, vitlök, salt o peppar och häll över alltsammans.


Mat
Av Magda - 6 juni 2009 16:11


Nationaldagen idag och vi går mest omkring i en rusig längtan efter matchen ikväll. Dagen till ära har vi besök från Norge (som tycker vårt "firande" inte är mycket att kalla firande). Andreas anlände inatt efter 2 1/2 månad i Egypten. Då han blev bestulen på pengarna sista dagarna har han sovit på flygplatsens golv och levt utan mat och vatten i tre dygn. (Jag blir knäsvag och nervös av bara tanken...jag som inte kan vara utan mat i mer än ett par timmar i stöten). Så kanske ska jag inte ta det alltför allvarligt när han gång på gång berömmer min mat...jag menar...gutten har inte ätit mat på tre dygn!!! Klart det är gott med mat, vad det än månde vara efter en sådan svält!! Nåja, till lunch idag åt vi spenatplättar med lingonsylt. Varken ägg eller komjölk i, men hur goda som helst. Jag har märkt att jag faktiskt gillar den veganska varianten bättre(...kanske för att det för samvetet också känns bra att inte konsumera så mycket ägg och mjölk??) Svärfar tittade förbi också, och han skulle smaka en plätt, som blev två, som blev tre, som blev fyra..osv. Samma sak med Christine och Charlotte som redan hade ätit lunch och var proppmätta när de kom. Men de skulle smaka en...som blev två...som blev tre...och ja, ni fattar...det blev många mer än en i alla fall.


Hur som helst, detta recept är till dig, Andreas. Nu kan du spisa plättar i Oslo till damerna i lägenheten din!


Plättar


2 1/2 dl vetemjöl

1/2-1 tsk salt

4 msk sojamjöl

6 dl havremjölk

150-200 g hackad spenat (tinad)


Blanda mjölsorterna och saltet i en skål. Häll på 3 dl av havremjölken och vispa till slät smet. Häll sedan i resten av mjölken samt den tinade hackade spenaten.


Stek i valfritt smör och servera med rårörd lingonsylt.

Mat
Ovido - Quiz & Flashcards