Senaste inläggen

Av Magda - 4 juni 2009 09:42


På Fridas fina möhippa hade Cecilia bakat helt sagolika biskvier efter lunchen. Jag frågade efter receptet och bakade sedan dessa till tjejernas födelsedag. Kanske att det är liiite för mörk smak för barn, jag har fått känslan av det även om alla utom en åt upp hela sin biskvi....efter tårtan kanske det å andra sidan inte fanns någon plats kvar? Men jag tycker dessa är sjuuuukt goda, det är mitt dagliga godis. Jag äter en varje dag efter maten nu. Har blivit ett tvång.

 De som vi fick på möhippan var smaksatt med konjak. Mycket gott. Men jag delade upp fyllningen och provade lite olika varianter, hällde i lite hallonlikör i en tredjedel, konjak i en tredjedel samt lite pressad apelsin i de som skulle vara till födelsedagsbarnen. Här är receptet. Lägg in i frysen och plocka fram strax innan det är dags att inmundiga dem. Beroende på storlek kan det bli upp till ca 55 st.


Ingredienser:
BOTTNAR
250 g mandelmassa
2 dl socker
2 äggvitor


FYLLNING
50 g smör
1 dl vispgrädde
250 g mörk blockchoklad
250 g Kesella
2 äggulor
ev. 1-2 msk cognac eller likör

GLASYR
275 g mörk blockchoklad
1 msk matolja


Gör så här:


BOTTNAR
Riv mandelmassa. Tillsätt socker och äggvitor. Rör ordentligt. Klä tre plåtar med bakplåtspapper och klicka ut smeten i knappt teskedsstora klickar. Grädda en plåt i taget, mitt i ugnen, 175 grader ca 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt svalna och lossa sedan från pappret.

FYLLNING
Smält smöret. Tillsätt grädde och låt koka upp. Dra av kastrullen från värmen och bryt ner chokladen. Rör om då och då tills den smält. Rör ner Kesella och blanda noga. Tillsätt äggulor. Tillsätt ev. cognac eller likör. Klicka ut lite smet på den flata sidan av varje biskvibotten. (Om det blir smet över, klicka i små formar och ställ kallt och låt stelna. Mums.)
Ställ biskvierna i frysen en stund så går glaseringen lättare.


GLASERING
Smält chokladen och rör om, tillsätt matoljan. Låt svalna något. Doppa biskvierna i chokladen. Ställ kallt och låt stelna.

Av Magda - 27 maj 2009 07:28


Ja, känns lite sådär med all majonnäs och gräddfil...inte så Magda-aktigt på nåt vis, men den var god och den var enkel. Både jag och Micke gillade den, så den kommer att lagas igen. Bra mat på sommaren med en kall sallad. Enkel att göra, riset kan man koka innan och sånt gillas...förberedelser alltså. Till detta åt vi en hårdbrödmacka med hummus och gurka och tomat.




Middagssallad med ris och curry


3 dl långkornigt ris, kokas

2 dl gräddfil

2 dl majonnäs

4-5 msk mango chutney

2 tsk curry

1/2 purjolök, finhackad

Isbergsssallad

1 burk kikärtor

1/2 gurka, tärnad

1/2-1 dl hackad mandel


Låt riset svalna och skölj det i kallt vatten.

Blanda gräddfil, majonnäs, mango chutney, purjo och curry.

Blanda ihop med riset. Lägg först upp hela salladsblad på fat eller i skål.

Lägg risblandningen ovanpå.

Rosta mandeln i en torr stekpanna.

Lägg upp gurka och kikärtor ovanpå risblandningen, samt strö över den hackade och rostade mandeln.


Jo, just det, ja. Jag klippte över rejält med färsk gräslök från landet också. Och tomaterna slängde jag dit för färgens skull...det blir lite färglöst annars, kanske.

Mat
Av Magda - 19 maj 2009 10:48


Ja, för såklart blev det en tårta också. Jordgubbar är en stor favorit hos tjejerna, så det var ett givet kort. Sedan var det det där med grädden som inte Christine gillar. Det har jag all förståelse för, jag gillade inte heller grädde när jag var yngre. Men marsipan eller sockerpastalock...ja, den biten kan jag inte. Måste öva lite först. Så jag gjorde en chansning och löste detta genom att göra dumlefluff och lägga på tårtan. Dvs grädde som smakar dumle. Det fungerade. Åtminstonde så fick jag tummen upp och jag tolkar det därför så.



Tårta


Gör en sockerkaka som du delar i tre delar. Jag körde på "tårtbotten" i receptboken, men den blev för platt så jag fick istället göra två stycken. Nästa gång blir det garanterat en vanlig sockerkaka till botten.


Lager 1: 300 g frysta jordgubbar som får tina lite och mixas med socker


Lager 2: Marsànkräm


Lager 3: Marsankräm och täckt med skivade jordgubbar


Ovanpå: Dumlefluff


Dumlefluff:

Smält 180 gram dumle i 3 dl grädde. Det ska inte koka, bara bli varmt så det smälter. Låt sedan stå i kylen MINST 6 timmar innan du vispar den och lägger på tårtan.


Garnering: Som ni kan se körde jag på mini-marshmallows och jordgubbar.  

Av Magda - 17 maj 2009 16:39


Mmm...jag var ju tilltrodd till det. Att laga buffé till Christine o Charlottes födelsedagsfest. Och inte bad de om nåt kött heller. Det var väldigt roligt att de vågade och ville. För även om de själva är vana med vegetariskt nu för tiden så äter ju de flesta kompisarna kött. Men det är klart...med alla dessa dagens substitut ska det väl mycket till för att det inte ska bli bra ändå, så jag körde en del på såna. Och jag tror det gick hem. Pust!


Buffébordet bestod av:


Couscous-sallad

Grillade småpotatisar

Coctailtomater

Morötter i stavar

Smördegsinbakad fetaost och pesto

Grillade marinerade quornfiléer

Grillade majskolvar

Stekt sesamnuggets

Tzatziki

Svart bönröra med pesto

Röra med röd pesto o creme fraiche

Bröd o smör




Mat
Av Magda - 14 maj 2009 21:48


En kamera är inköpt och äntligen kan jag få börja lägga in recept igen. Det har inkommit klagomål på att det inte är nåt inlägg i maj, så nu gör jag en kortis bara för att visa att bloggen fortfarande lever. Varken bilden eller texten ger er recept, men snart. Mycket snart.


Ranunkeln håller på att ta slut, men de har varit så fina och helt fantastiska att se på under några veckors tid. Eller för resten...det blir recept, även om det inte hänger ihop med bilden.

Tills andra recept kommer och matbilder kan ni väl gå ut och fånga våren. Efter trevligt besök från Norge, dvs svägerskan tillika mästarinnan i naturliga råvaror så blev jag på nytt inspirerad till det enklaste enkla. Tack Lena!


Ryck några härligt nyspirande björklöv och lägg i en kopp med ångande, rykande hett vatten. Låt dra en stund under lock/fat. Drick sedan och känn hur livskraften strömmar in i er! Rekommenderas!

Av Magda - 29 april 2009 08:31


Ja, vad ska man göra? Kameran är stendöd sedan i påsk och känns tråkigt att lägga ut recept utan bilder. Då kan man ju alltid köra gamla repriser. Är det inte så man gör? Hur som helst så vankas ju ännu mer fint väder och då åtminstonde så är det hög tid för oss att damma av grillen. Jag marinerar alltid grönsakerna innan grillning. Här är ett finfint recept på grillmarinad.


Mat
Av Magda - 23 april 2009 10:02


Testa. Gör det bara. Lätt o annorlunda o roligt...och så gott förstås.Jag gjorde bara halva satsen sist pga filbrist, men det går hur bra som helst att frysa in så lika bra att slå på stort på en gång. Charmigt med de ojämna kanterna, så långt från fabrik som man kan komma. Gött!


Pannbröd, ca 20 st


3 tsk brödkryddor

2 tsk salt

2 tsk bikarbonat

5 dl filmjölk

1 dl ljus sirap

15 dl rågsikt


Blanda i en bunke i nämnd ordning. Rör ihop till en deg. Ta ut 20 bitar. Platta till och vänd i mjöl. Kavla ut till en tunn rundel med vanlig kavel, sedan med kruskavel.

Smörj EJ/ICKE/NOT pannan.

Stek i stekpannan kort stund på bägge sidor.



Av Magda - 20 april 2009 08:37


Ja, när Christine säger att "den här soppan är god, den borde vi äta oftare", då är det inte utan att det får bli så. Igår gjorde Christine den, med lite stöd från mig. Soppan blev kanske lite godare än vanligt, som det ofta är när någon annan gör maten och man bara får sätta sig till bords!  (Det gröna klippet på soppan är vitlöksgräs)

Efter soppan åt vi plättar som Micke stekte i sin födelsedagsplättlagg. Här höftas det alltid friskt vid soppa-lagande, men på ett ungefär såg det ut så här:


Broccoli- och potatissoppa


1 stor gul lök (alt en purjo), hackas

4-5 potatisar, skär i små bitar/skivor

2-3 vitlöksklyftor

Vatten, gärna uppkokat medan du hackar det andra

Grönsaksbuljongstärning

1 liter broccoli

En skvätt grädde

Salt och peppar


Fräs lök o potatis i lite olja 2-3 minuter. Häll på vatten så det täcker lök o potatis plus lite till. Låt koka ca 10 min eller tills potatisen är nästan mjuk. Ös då i broccolin o koka tills den är färdig.

Ta fram mixerastaven och mixa samman allt. Är ni vuxna som ska äta så kan man ju alltid spara lite broccolibitar för tuggmotståndets skull, men med barn som ej gillar att tugga broccoli är mixern bra att ha.

Häll på en skvätt grädde, kanske 1/2 dl, eller nåt. Låt stå på plattan 5 minuter till. Salta o peppra om du inte gjort det redan.


Om man inte kör på plättar efter soppan kan man alltid servera ett trevligt bröd till soppan istället. Förra gången vi åt den här soppan gjorde jag pannbröd, ett enkelt o lite annorlunda sätt att baka bröd på. Recept kommer till veckan. Mycket gott.

Ovido - Quiz & Flashcards