Senaste inläggen
Egentligen ska man så vitlök på hösten. Men om man inte gjort det kan man stoppa ner några vitlöklklyftor i jorden nu. Det blir inga vitlökar, men däremot växer det upp långa spröt...vad man nu kallar det. Blast/gräs...??? Hur som helst är det väldigt gott att blanda i t ex sallader. Man kan använda det precis så som man använder gräslök. En mild smak av vitlök. Så himmelens enkelt...bara trycka ner klyftorna, några stycken, ett halvt finger i en kruka/burk. Vattna o vänta. Dekorera o smaksätt. Just så.
...är väl också mat? Åtminstonde grönt, och jag gillar grönt. Sådde lite kattgräs bara på prov och det var uppskattat av både Elvis o Presley som gärna gnager en bit gräs i förbifarten. Fast kanske lite fel årstid, nu kan de ju käka gräs ute bäst de vill snart. Men till vintern så. Drar uppöver nu, men massor av nya bilder i kameran, så recept kommer om en vecka.
GLAD PÅSK!!
Nu var det ett tag sen...men jag har inte slutat lagat mat. Tvärtom, provat massor av nya rätter. Dock har kameran varit full eller inte i närheten och det är trist att lägga ut recept utan bild. Nåja, här är ett som kommer från min kära arbetskamrat tillika matguru Sanna. Flera av recepten här tidigare kommer från hennes ta-lite-sånt-o-lite-sånt-hopkok. Det blir alltid lika bra. Jag skriver upp det som jag minns det.
Sannas pastasås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, eller en hel solo-klyfta
3 grovt rivna morötter
1 bit rotselleri, grovt riven
1-3 grovt riven palsternacka (beroende på storlek), grovt riven
2 dl röda linser, kokade
2 burkar krossade tomater
(ev lite vatten om det blir för tjockt)
Salta o peppra
Fräs ihop allt det hackade och rivna. Häll över tomaterna och låt koka ihop 15-25 minuter. Ös i linserna sista fem minutrarna. Servera med pasta och kanske parmesanost. Ketchup brukar jag ha till också.
Mmm...gott även för köttätande män. Fråga min, som gillade den mycket. Hittade receptet i min första kokbok: "Vår kokbok", den som låg i brudkistan i många år, och sedan i en kartong hemma hos mamma och pappa i ännu fler år. Nu har den kommit till rätta och jag hittar ett och annat att laga därur. En hel del grundrecept finns att tillgå där i alla fall. Det härreceptet är för rätt många, du kan ju minska proportionerna lite om du inte vill ha alltför mycket. (I vanlig ordning har jag glömt lägga på de svarta kalamata-oliverna innan fotograferingen skedde.)
Varm Middagssallad 8-10 personer
4-5 gula lökar, skivade och förvällda 2-3 minuter, svalna
500 g haricot verts, kokas nätt och jämt mjuka
1-2 burkar majskorn
6-8 kokta potatisar
2 paprikorm strimlade
5-6 tomaterm i bitar
Sås:
3 msk ljus vinäger
1 tsk oregano
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor
3/4 dl olja+1/4 dl vatten
Garnering: Svarta kalamataoliver.
Varva alla ingredienser och häll på såsen. Enligt boken står det att den ska stå ett par timmar i kylskåp innan den serveras, men jag tycker den är god när den är precis nygjord och potatisen fortfarande är något ljummen. Tillsammans med bröd så blir det här superbra!
Jag gjorde dinkelbiffar häromdagen. Passade på att mala lite extra hasselnötter för jag tänkte prova att hälla det i muffinssmet. Så tog jag fram den gamla grundkokboken och letade fram ett sockerkaksrecept.
Sedan hällde jag i lite smått och gott vilket resulterade i riktiga kalasmuffins. Jag hällde upp i stora muffinsformar och det blev 8 st halvstora muffins. Annars kan man ju ta mindre formar förstås, och få lite flera. Mitt misstag, tror jag, var att jag blandade i chokladen i smeten. Det resulterade i att den mest sjönk till botten. Kanske bättre att hälla i den när man redan hällt upp smeten i formarna? Prova det istället, det ska jag göra nästa gång.
Alltså...leta upp receptet till "fin sockerkaka".
Häll sedan i
2 msk malda hasselnötter
mjölkchoklad hackad i bitar, några rutor bara
vit choklad hackad i bitar. några rutor
Här är ett riktigt helgrecept. Supergott! Jag glömde lägga på avokadoröran innan jag fotade, men det hör absolut till. Prova detta!! Det här är för två personer, jag gör den bara när vi är två, för annars tar det så mycket tid att steka alla rårakor. Men är man på det humöret kan man ju förstås förbereda.
1. Potatis (8-12 st beroende på storlek), råriven
Lök, smått hackad eller riven
Salt
Blanda samman och stek i lite olja och smör. Jag brukar steka dem i en
mindre stekpanna, det blir ungefär lagom storlek. Gör dem ganska
tunna, framförallt ute på kanterna
2. Fårost, en förpackning, smått tärnad
Provencalska eller italienska örtkryddor
Lite olivolja
Blanda samman allt så att osten får dra i örterna en stund.
3. Avokado 2-3 st, mosade
Vitlök, pressad
Röd lök, en aning bara, fint o smått hackad
1/2 tomat, fint o smått hackad
en bit röd paprika, fint o smått hackad
Chilipeppar, hackad färsk eller från kryddburk
Lite pressad citron
Ev lite filmjölk, yoghurt, creme fraiche eller vad man nu har hemma.
Blanda allt till en härlig röra. Salta o peppra, förstås.
Lägg ut en råraka per person och fördela den örtmarinerade fetaosten ovanpå. Om man vill kräma till det lite extra lägger man också på några skivor vanlig ost...det brukar jag göra. Lägg en råraka som "lock" och ställ in i ugnen en stund tills osten har "gojsat" till sig lite. Servera med avokoadoröran och sallad till.
Den här kommer lite sent ut, skulle väl ha lagts ut närmre kring jul. Men än finns det färsk grönkål uti affär'n, skynda skynda och köp och gör en härlig sallad. Jag äter alltid denn kring jul, så den får hamna under jul-rubriken.
Bulgursallad med grönkål
Koka bulgur i buljong
Hacka rejält med färsk grönkål
Skär coctailtomater i halvor
Hacka gul paprika
Blanda samman och häll över salladen
3 msk citronsaft
3 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
Strö över hackad mandel och rejält med svarta kalamataoliver
Läser just nu en väldigt intressant bok som jag verkligen kan rekommendera alla er som är någorlunda intresserad av vad ni stoppar i er. Jag tyckte jag hade rätt bra koll innan, men nu känns det som att det får bli ännu mer lus-läsning vid mathyllorna. Och förstås, fortsätta med så mycket naturliga råvaror som möjligt. Ska försöka fokusera mer åt det hållet inför året som kommer. Mera mat och mera nyttigt!! Visst??!
Författaren säger att om han måste välja ut ett e-nummer han vill varna för så är det (e 126). Detta för jag vidare. Då vet ni...när ni handlar...vad ni till att börja med ska undvika. Sen kan man ju alltid försöka undvika de andra e-na också. Vi kan göra så här:
Ge mig ett e-nummer och jag ska säga dig vad det är.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|