Direktlänk till inlägg 1 december 2009
enligt recept från Heléne Johansson.
Och ska det va, så ska det va. Ska brödet bakas i ca fem timmar, ja då mäter jag minsann innertemperaturen precis som det står. Känns löjligt och överkurs, men som sagt, ska det vara så ska det vara. Hade säkert funkat med min vanliga metod. Att banka lätt på brödet och lyssna på hur det låter. Säger det knack knack och svarar emot, så är det klart. Svarar det dovt och stannar i brödet så är det inte klart. Men idag, då mäter jag. 98 grader exakt.
Jag har inte hunnit smaka på brödet än, men jag gissar att det inte kan vara annat än perfekt när jag nu bakat och knådat i evighet enligt konstens alla regler. Och tjusigt blev det. Jag vet inte om det känns tjusigare än vanligt bara för att jag vet att det är mer pyssel bakom detta än andra bröd jag brukar baka, eller om det är det på riktigt. Jag gjorde i alla fall en större, lite avlång limpa och två bröd som fick jäsa i korg. Eller korg och korg...jag hade bara en brödkorg, så det andra, det med prickar, fick jäsa i ett durkslag. Man tager vad man haver.
Okej, först lite bilder, sedan recept.
Ingredienser
1 000 g vatten
30 g jäst
1 200 g vetemjöl med hög proteinhalt
300 g durummjöl
40 g havssalt
1. Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet.
2. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Lägg den i en oljad bunke och låt den vila i 2 timmar eller över natten i kylen.
3. Forma degen till fyra runda bullar (eller två om du vill göra avlånga stora buffébröd, lägg dem då att jäsa direkt på plåt). Lägg dem med verket (skarven) nedåt i jäskorgar pudrade med durummjöl. Låt bröden jäsa i 1–1 1/2 timme.
4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
5. Stjälp upp bröden på plåt med verket uppåt. Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.
6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
7. Låt bröden svalna på galler.
Detta är en rätt som är helt okej och som man väl kan göra en gång per år eller så för variationens skull. Jag åt en bönsallad till. Pastagratäng m blomkål och broccoli pasta i någon form blomkålsbuketter broccolibucetter riven ost ...
jag ska komma med ett nytt recept. Men jag ska göra det väldigt enkelt och bara kopiera receptet. För min kamera har jag tappat i golvet och den tar man inga bilder med längre, varken fula eller fina. Receptet fann jag på en känd pysselamerikanskas s...
...och om det inte var för att jag har en väldigt mastig tryffelkaka i kylen, samt muffins och kakor som vill bli uppätna en av varje för varje dag, så skulle jag ha slagit till och bakat semmelbullar. Men det går inte, någon måtta m...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | |||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|