Direktlänk till inlägg 1 december 2009

Durumbröd

Av Magda - 1 december 2009 20:03

enligt recept från Heléne Johansson.   


Och ska det va, så ska det va. Ska brödet bakas i ca fem timmar, ja då mäter jag minsann innertemperaturen precis som det står. Känns löjligt och överkurs, men som sagt, ska det vara så ska det vara. Hade säkert funkat med min vanliga metod. Att banka lätt på brödet och lyssna på hur det låter. Säger det knack knack och svarar emot, så är det klart. Svarar det dovt och stannar i brödet så är det inte klart. Men idag, då mäter jag. 98 grader exakt.  


Jag har inte hunnit smaka på brödet än, men jag gissar att det inte kan vara annat än perfekt när jag nu bakat och knådat i  evighet enligt konstens alla regler. Och tjusigt blev det. Jag vet inte om det känns tjusigare än vanligt bara för att jag vet att det är mer pyssel bakom detta än andra bröd jag brukar baka, eller om det är det på riktigt. Jag gjorde i alla fall en större, lite avlång limpa och två bröd som fick jäsa i korg. Eller korg och korg...jag hade bara en brödkorg, så det andra, det med prickar, fick jäsa i ett durkslag. Man tager vad man haver.

 

Okej, först lite bilder, sedan recept.

           


Ingredienser

1 000 g vatten
30 g jäst
1 200 g vetemjöl med hög proteinhalt
300 g durummjöl

40 g havssalt


Gör så här

1. Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet.

2. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Lägg den i en oljad bunke och låt den vila i 2 timmar eller över natten i kylen.

3. Forma degen till fyra runda bullar (eller två om du vill göra avlånga stora buffébröd, lägg dem då att jäsa direkt på plåt). Lägg dem med verket (skarven) nedåt i jäskorgar pudrade med durummjöl. Låt bröden jäsa i 1–1 1/2 timme.

4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.

5. Stjälp upp bröden på plåt med verket uppåt. Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.

6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.

7. Låt bröden svalna på galler.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magda - 29 januari 2012 12:40

Detta är en rätt som är helt okej och som man väl kan göra en gång per år eller så för variationens skull. Jag åt en bönsallad till.   Pastagratäng m blomkål och broccoli pasta i någon form blomkålsbuketter broccolibucetter riven ost ...

Av Magda - 15 maj 2011 11:29

  ...är jag sent ute, tycker ni? I blame it on the rain. Eller på det faktum att jag inte haft sladd till kameran. Påsken har varit för i år, men det kommer ju fler och då blir det cupcakes igen och igen och igen. Så...glad påsk i efterskott....

Av Magda - 22 mars 2011 16:59


                              Ja, jag gjorde som de rekommenderar på paketet. Serverade till Ratatouille. Tyckte korven var riktigt bra. Helt godkänt från mig.     Ratatouille   2 stora lökar 2 paprikor 1 zuccini 1 aubergine ...

Av Magda - 15 mars 2011 13:11

jag ska komma med ett nytt recept. Men jag ska göra det väldigt enkelt och bara kopiera receptet. För min kamera har jag tappat i golvet och den tar man inga bilder med längre, varken fula eller fina. Receptet fann jag på en känd pysselamerikanskas s...

Av Magda - 13 januari 2011 21:13

         ...och om det inte var för att jag har en väldigt mastig tryffelkaka i kylen, samt muffins och kakor som vill bli uppätna en av varje för varje dag, så skulle jag ha slagit till och bakat semmelbullar. Men det går inte, någon måtta m...

Ovido - Quiz & Flashcards