Alla inlägg under juni 2007

Av Magda - 26 juni 2007 18:49



 Nu åker jag på semester i ett par veckor. Ska jag rekommendera något av redan inlagda recept så tycker jag att bakad potatis med röra är perfekt dessa dagar av solsken.  Det är enkelt och det är lagom matigt. Kallt och varmt. Under dagarna längre fram då vädret tydligen ska bli lite kyligare så kan det ju passa bättre med nåt varmare. Då tycker jag att man -och kvinna- ska ge sig på att göra en rårisgratäng. Lite planering och förberedelse dagen innan så är det inte alls meckigt. Jag rekommenderade gratängen på jobbet för ett tag sedan och hon som provade den var riktigt nöjd. Roligt!


                  Ät och var glad!!

                                                  
                        

                                       På återseende.

Av Magda - 25 juni 2007 19:32


Alltså...jag lägger ju bara in sånt som jag tycker mycket om här. Därför kan det ju kännas en aning tjatigt och även onödigt att hela tiden komma med uttryck om vad himla gott det är. Men åh, jag blir ju så lycklig när jag får äta god mat och då ligger det där ordet på tungan snabbare än jag hinner tänka. "Va gott! Åh, va gott! Åhhh, va gott!"...det bara kommer. Vad gäller den här soppan som jag ska ge receptet på, jag lovar inget, men åtminstonde min tunga och gom blir alldeles toklycklig av den här soppan.


Toklyckliga soppan


2 burkar kikärter

1 gul lök

1 tsk spiskummin

2-3 msk basilika

3 msk sesamfrön, rostade

2-3 msk olivolja

3 vitl klyftor

1-2 burk krossade tomater

2-3 tomater i bitar

2 msk tomatpure

1 msk socker

1 msk salt

3-4 dl vatten

1/2 citron

svartpeppar

(basilikablad till garnering om man så vill)


Fräs lök, vitlök, sesamfrön och kryddor. Tillsätt tomater, socker och salt. Puttra 15 minuter. Tillsätt övrigt och koka 10 minuter till. Mixa sedan lite, men låt hälften av kikärtorna vara hela.

Av Magda - 23 juni 2007 16:40


Det här receptet har jag hittat i någon tidning och det var "veckans GI-recept", så om det är intressant att veta vet ni nu det. Enligt Fredrik Paulún så är GI-värdet runt 60. Jag tycker absolut man ska äta dessa biffar till min stjärnpastasallad. Jag gillade biffarna bättre som uppvärmda ett par dagar senare än precis nystekta. Så nästa gång kommer jag inte göra dessa biffar samma dag som jag ska äta dem, utan passar mer på när kanske nåt annat står och kokar eller värms i ugnen. Jag älskar att laga mat, men inte alla dagar. Jag älskar lika mycket att få plocka fram vällagad mat och bara värma. Det här är sån mat.  


Grönsaksbiffar, 8-10 st


4 morötter

1 burk kikärter

1 röd lök

2 vitlöksklyftor

1 dl färska korianderblad

3 msk vetemjöl

2 ägg

1 msk limejuice

2 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

rapsolja till stekning


Skala och riv morötterna grovt. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala och skär löken och vitlöken i klyftor. Lägg alla ingredienser utom morötterna i en matberedare och blanda till en smet. Blanda ner de rivna morötterna. Forma till små biffar och stek i stekpanna på medelvärme i ca 4 minuter på varje sida.

Mat
Av Magda - 23 juni 2007 16:08


Idag var en sån dag då gamla biffar kom väl till pass. Jag gjorde ju biffar tidigare i veckan, men skrev aldrig upp receptet här eftersom jag var osäker på om de var tillräckligt okej. Men jag tror mer det berodde på tillbehöret den gången för idag blev det hela en jättelyckad middag. In med biffarna i matlådan i ugnen medan salladen görs.Micke åt med väldigt god aptit och fick även ur sig att det var "kanongott" med en tumme upp i vädret. Jag kan bara hålla med. Tyvärr så är laddaren till kameran hos Micke och kameran dog alldeles nyss när jag skulle ladda upp alla nya matbilder. Därför kommer det dröja ett par veckor innan jag kan lägga in fler matbilder eftersom jag inte kommer åt laddaren nu innan semesterdags. Nåja. Här kommer min sallad som jag gjorde till biffarna. Pastan köpte jag i Litauen, och även om jag själv inte sett sådan pasta här, tror jag säkert att den finns. Jag har bara aldrig sökt efter sådan förr. Det är små små stjärnor, mini-pasta kanske man kan säga. (Biffarna kommer läggas in som grönsaksbiffar.)



Magdas stjärnpastasallad (räcker till 2-3 personer om man har biffar eller nåt som tillbehör)



1 dm gurka, skuren i små bitar

1/2 röd paprika, skuren i små bitar

1 tomat, skuren i små bitar

1/2 liten röd lök, tunt skivad

8 rädisor, skivade

1 liten burk majs

 Blanda samman allt detta och koka sedan 2,5 dl stjärnpasta och blanda med det övriga. Häll på dressing, blanda allt och servera.


Dressingen gjorde jag med olivolja, balsamvinäger, pressad vitlök, salt och peppar.






Mat
Av Magda - 22 juni 2007 13:40

Ho ho! Idag är det midsommarafton och grillning hos svärföräldrarna väntar. Jag har lagt grillgrejorna (zuccini, svamp, paprika och halloumiost) i en marinad som smakade...åh, så gott. Dessa får marinera flera timmar innan grillningen. Marängbotten till midsommartårtan står i ugnen och nu ska sallad, potatissallad och såserna göras. Glad midsommar!



Magdas grillmarinad


1, 5 dl rapsolja

2 vitlöksklyftor, pressade

1 msk riven ingefära

1 msk flytande honung

1 msk soya

1,5 msk provenc. örtkryddor

1/2-1 pressad citron

1/2 dl vatten

chilipeppar, salt och peppar


Jag lägger i grönsakerna, svampen och osten i plastpåsar som jag häller marinaden i. Detta får ligga över dagen och så går jag dit ibland och grumsar runt bland grejorna så att allt blandas och så att marinaden kommer åt överallt.


Mat
Av Magda - 12 juni 2007 19:54

Biffar...vad på tok alldeles för sällan som man gör biffar!! Det känns ju så matigt och rätt...med potatis och biff och sås. Ska verkligen försöka göra det oftare. Det blir dessutom alltid flera stycken över som man kan frysa in och sedan plocka fram färdigt en trött dag. Jag har redan kollat in och bestämt vilka biffar jag ska göra nästa gång. Men...först ut är receptet på dessa nötbiffar. Jag medger att såsen ser en aning menlös och tråkig ut, den blev lite tunn och blek. När jag gjorde såsen dagen efter såg den mycket mer aptitlig ut - och allt blev genast roligare på tallriken. Jag tog i lite citronpeppar också, vilket gav det hela en lite gulare färg och sen var såsen hemma. Jättegott, för att härma mat-Tina. Tyvärr har jag inte en bild på detta, men nästa gång jag gör det här receptet ska jag ta en ny bild. Eftersom jag skriver upp receptet här innebär det att det är en rätt jag kommer göra igen. (Lär visserligen dröja, då jag inte gör samma rätter särskilt tätt i följd eftersom jag när en enorm skräck för att bli less på sånt som jag tycker om och därmed förlora ett säkert kort i mitt receptregister.) 


Nötbiffar


 1 1/2 dl hirs,

 - kokas i 4 dl vatten med buljongtärning

 3/4 purjolök, fiiiint hackad

100 gram Tartex ört

100 gram nötkärnor, malda

1-1 1/2 tsk örtsalt


Blanda samman allt och forma till biffar. Detta går lättast om man tar lite vatten på händerna först. Stek i olja på bägge sidor.


Sås


1 1/2 msk smör

2 msk mjöl

4-5 dl kallt vatten

2 tsk grönsaksfond

2-3 msk havregrädde

dill

citronklyfta/-or

citronpeppar


Smält smöret, häll över mjölet och vispa ihop, sedan direkt på med vattnet och i med buljongtärningen. Låt koka ca 5 minuter. Ta i grädden. Smaksätt med en halv ask fryst dill, eller ännu hellre med ett knippe färsk dill, citronpeppar och pressa i en citronklyfta.



Av Magda - 4 juni 2007 16:37

En gammal arbetskamrat till mig "slängde ihop" följande recept för några år sedan när vi skulle äta lunch. Minns inte vad hon hette, men den här rätten såg jag till så att den ej föll i glömska. "Lite sånt här kan man ta, och kanske lite sånt här och så det där...ja, kanske lite sånt här också..."osv. Det blev en väldigt god lunch den dagen och jag memorerade allt vad jag kunde för att sedan kunna gå hem och skriva upp och göra själv. Enkelt och gott. Precis så som det ska vara.



Fyllda tortillabröd


1 gul lök, hackad

1-2 vitlöksklyftor, pressade

spiskummin, paprikapulver, chilipulver,

salt, peppar

krossade tomater

1 burk kidneybönor

1 burk svarta bönor

1 burk majs

(riven ost)



Fräs lök o vitlök i lite olja och krydda med de nämnda kryddorna. Häll på krossade tomater och låt koka ihop ca 15 minuter innan du öser i de sköljda bönorna. Låt bönorna koka med 3-5 minuter innan du lägger i majsen. Lägg sedan bönröran på en tortilla och rulla ihop. Lägg skarven nedåt i en smord form. Ev kan man ha riven ost på. Jag serverar guccamole och vitkål till.

Mat
Ovido - Quiz & Flashcards