Senaste inläggen
Det blir nya recept efter jul. Mer än så här hinns det inte med denna gång. Nu vill jag mest bara önska er alla en God Jul. Tidigt imorgonbitti packar vi in katter och klappar i bilen och åker norrut.
God Jul!!
Den här röran tycker jag är god. Jag har ätit den till vanlig kokt potatis, till bakad potatis och även som en röra att göra en tunnbrödsrulle av. Testa nåt, vetja!
Laxröra
1 burk keso
4 stora skivor rökt lax
1 dl gröna ärtor, tinade
2 msk hackad gräslök
salt, citronpeppar
2 dl mixad sallad
Skär laxen i bitar och blanda med keson. Tillsätt tinade ärtor. Smaksätt med gräslök, salt och citronpeppar. Blanda i salladen. Om man gör tunnbrödsrulle kan man ju fördela salladen på brödet och sedan breda på röran. Gör som du känner.
Ja, kalla det vad du vill, men ibland är ju det allra enklaste det godaste.
Här har jag en produkt från Hälsans kök till. Någon slags vegetarisk "bacon". Passar alldeles utmärkt bra till denna rätt. Och så lingonsylt o en hårdbrö'macka till.
Hmm...exakt recept blir svårt eftersom jag kör lite med höften här. Men på ett ungefär då...
Recept
En gul lök, fint hackad
Ett gäng potatisar, grovt riven
Ett ägg
Salt och peppar
Blanda allt o låt stå en liten stund.
Värm en stekpanna och ta hälften smör hälften rapsolja....stek på båda sidor.
Två flugor i en smäll...pinjenötter på saffranssnurrorna och sen tar vi resten i maten. Den här rätten gillar min köttätande man. Och jag samlar ju på såna recept. Har aldrig riktigt förstått varför han gillar just denna så mycket, bönor och allt det gröna till trots, men så är det, han kan ofta önska sig just denna. Så...här är receptet på vår grönsakspasta.
Grönsakspasta
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
5 kvistar färsk timjan
50-100 g gröna bönor
2 morötter, strimlas fint i tunna stavar
1/2 gul paprika, -II-
1/2 röd paprika. -II-
1 purjo, -II-
4 msk vitt vin
4 msk buljong
2 tsk balsamvinäger
salt, svartpeppar
2 msk pinjenötter
Värm oljan lägg i vitlök o timjan först. Sedan de strimlade grönsakerna o stek under omrörning ett par minuter.
Häll i vinet och buljongen, ha på stark värme några minuter tills vätskan reducerats.
Tillsätt vinäger, salta o peppra o blanda ner i het nykokt pasta.
Strö över pinjenötterna och servera!
Ja, nu julas det i varje fönster. Även här så gott det går. Och bakas förstås. Till första advent blev det förutom pepparkaksbak och julgodis ett recept från www.arla.se på saffranssnurror. Det nya eller annorlunda är att det är vit choklad i och pinjenötter ovanpå. Jag tycker de blev goda.
Saffranssnurror, 50 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, ca 1 g
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
200 g vit choklad
1 uppvispat ägg
1 dl pinjenötter
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till ?ngervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor, 1/2 – 1 cm tjock. Bred smöret över degen. Grovriv chokladen och strö över. Rulla ihop och skär i skivor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 – 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg och strö över nötterna. Grädda i mitten av ugnen 5 – 7 min. Låt svalna på galler. Sikta ev över lite florsocker.
Skulle ju skriva min veckomatsedel. Lite sent, men kan ju funka vilken vecka som helst. Trevlig helg!
Måndag: Böngryta med majs och feta
Tisdag: Dinkelbiffar o potatis o sås
Onsdag Äter med jobbet (indiskt)
Torsdag: Pasta o pastasås
Fredag: Rotsaker i ugn och halloumiost
Lördag: Rårisgratäng med sesamnuggets
Söndag: Rester eller ute eller annat.
Eller dinkelbiffar...kanske man kan säga.
Skulle ha blivit hirsbiffar, men tog fel paket ur skåpet och det gjorde ingenting. De blev goda. Med såsen till ännu godare. Jag fick till ca 20 biffar av satsen som jag gjorde. 21 för att vara exakt. Trodde kanske inte att tjejerna skulle gilla dem, det var jag förberedd på. Så extra glädjande när de gick och tog påfyllning. Gott betyg.
Dinkelbiffar
3 dl dinkel
7 dl vatten
1 1/2 dl hasselnötter
150 g morötter
200 g kokt potatis
1,5 tsk paprikapulver
2-3 tsk örtsalt
1,5 tsk basilika
Koka dinkeln 20-30 minuter. FInriv morötter, potatis och lök. Mal nötterna. Blanda allt med dinkeln. Smaka av med kryddorna. Forma till biffar och stek dem på en smord plåt i ugnen, ca 15 minuter i 200 grader.
Paprikasås
2 röda paprikor, i bitar
1/2 l grönsaksbuljong
2-3 msk mjöl
1/2 kl vatten
1/2-1 krm vitpeppar
ev. 1/2 dl creme fraiche
Koka paprikan i buljongen ca 15 minuter. Sila bort buljongen, men släng inte bort den, den ska användas igen. Kör paprikan i mixer. Slå tillbaka paprikan i buljongen. Koka upp igen. Blanda mjöl med vatten och vispa tills d blir slätt. Späd ut mjöl-röran i paprikablandningen och smaka av med salt och peppar.
Ev lite creme fraiche i om man vill.
...och så nudlar. Ja, exakt så. Idag blir det lite halvfabrikat med i bilden.
Recept 2-3 pers
1 förpackning Kelda Thaisoppa
1/2 påse quornbitar
1/2 röd paprika
1/2 squash
1/2 purjo
1/2 förpackning risnudlar
Koka upp vattnet till nudlarna och gör enl anvisning. Häll sedan bort vattnet och skär kors o tvärs över nudelhögen om du känner för det. Jag gör så.
Häll upp soppan i en större kastrull på lite halvsvag värme.
Stek var för sig; purjo, quorn, paprika och squash och häll allt eftesom ner i kastrullen. Häll till sist i nudlarna och öka på värmen till ett uppkok så att allt blir genomvarmt. Voilá. Gött.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|