Senaste inläggen

Av Magda - 16 augusti 2007 13:07


Njaaaa...det blir nog inte några spännande recept från kräftskivan. Bröd och dessert får det bli. Är inte särskilt förtjust i kräftor, däremot i det runt omkring. Som att pynta balkongen i hemmagjorda girlanger. Sätta upp lyktor och tända ljus. Det är jättemysigt. Fixade även en hel del med några röror och en paj till kräftorna och brödet. Helt klart gott, men näe...det hör inte hit till denna blogg. Men efterrätter är en passion, sånt hör hemma hos mig. Och denna med blåbär var enkel att göra och supergod. Fann receptet på ICA's hemsida.


Rårörda blåbär med vit chokladmousse, 4 pers


3 äggulor

1 msk socker

100 g vit choklad

1 1/2 dl vispgrädde

4 dl blåbär

1 tsk vaniljsocker

5 digestivekex

1 msk smör


Vispa gulorna och sockret poröst. Smält chokladen i vattenbad och rör ned i äggsmeten. Vispa grädden och vänd ner den. Låt stå i kyl minst 1/2 timme innan servering. Blanda blåbären med socker, rör om/mosa så det blir halvsåsigt. Krossa kexen grovt. Smält smöret och blanda det med smulorna. (Kan ju säga att jag struntade helt i smöret...det var lika gott ändå!!)

Lägg upp blåbär och mousse och strö på kexsmulorna.



Av Magda - 11 augusti 2007 18:59

Ja, eller...kräftsupé som vi kallar det eftersom det är på tumanhand. Hmm...eftersom det är på tumanhand....kanske inte har ett dugg med ordet "supé" att göra...slår upp det och det är visst en "elegantare middag" som serveras efter kl 20.00 Så då blir det rätt ändå då. Klockan kommer vara en bit efter 20.00 innan vi sitter till bords. I skrivande stund håller vi på och "pyntar" balkongen med girlanger och ljuslyktor. Kräftorna ligger i lagen och pajen står i ugnen. Brödet är bakat, röror på gång, sallad osv och vi håller på att svettas ihjäl i denna värme. Micke diskar och jag sitter helt still en stund.

Bilder kommer imorgon. Här är några recept på lite av det vi äter ikväll. Eller...nja, hinner inte så mycket just nu, det får bli brödet bara. Mera imorgon.



Kräftbröd

 50 g jäst

2 tsk salt

1 msk honung

6 dl ljummet vatten

1 1/2 dl rågsikt

1,1-1,3 dl vetemjöl


1. Jäst, salt och honung

2. Vatten, rågsikt och mjölet, rör ihop till deg, jäs 2 timmar.

3. Knåda degen och forma till en - i det här fallet - kräfta.

4. Jäs 20-30 minuter

5. Mitten av ugnen i 225 grader, ca en halvtimme. Jag tog inte nån tid, så kolla lite själv när det ser ut att vara klart.

Av Magda - 5 augusti 2007 11:37

Flygande Jakob har jag förstås hört talas om. Redan som ganska liten. Men aldrig att jag ätit det. Det har inte direkt varit aktuellt heller på över tio år, men eftersom nu Micke gillar det så mycket tyckte jag att det kanske var idé att prova på en egen variant. Den har gått hem hos såväl mig som hos Micke och även hos Christine och Charlotte. En variant där inga kycklingar plågats från början till slut under sitt korta liv. Jag hade inte tänkt att prata om annat än matglädje på min blogg. Men finns det något här i världen man ska undvika att äta så tycker jag man ska låta bli kyckling. Det var det allra första jag uteslöt i min kost, just pga den fruktansvärt grymma hanteringen. Ingenting är bättre för kycklingarna idag. Ät quorn istället. Smakar likadant, men ingen har plågats och skadats och misshandlats hela livet igenom innan den hamnar på tallriken. Man kan alltid läsa lite information om detta här. Quorn är proteinrikt och innehåller dessutom mindre fett än kyckling. Det är så enkelt...bara "flytta handen", som en reklam sa för ett tag sedan. bestäm dig idag, gör ett annat, bättre val. Ta quorn istället.


Flygande Magda, ca 3 pers

1 påse quornbitar - steks i lite olja och soya,salta och peppra. Litet stänk cyrry också.

2 dl matlagningsgrädde, hälls över

1/2-1 dl chilisås, blanda ned först en halv dl och smaka om det behövs mer.


Servera till ris.


Strö jordnötter och skivad banan på.




Mat
Av Magda - 4 augusti 2007 12:28



Jodå, semestern är över för den här gången. Första gången på många många år då jag haft nästan hela 5 veckor i sträck. Lyxigt. 

 På matfronten har det varit väldigt varierat. En hel del burgare, vegokorvar, och annat skräp. Jag har inte haft lust att laga mat. Men det har också funnits lite härliga lådor att ta fram ur frysen. Faktum är att om min blogg inte är bra för någon annan, så är den superbra för mig. Vid flera flera tillfällen har jag haft det precis sådär som jag har tänkt mig att jag ska ha det. Massor med hemlagad, god och nyttig mat i frysen att plocka fram när jag inte har lust eller tid att stå och hålla på.  Det har funnits rårisgratäng, morotssoppa, grönsaksbiffar...för att nämna något. Jag älskar min blogg, det här är det bästa jag gjort på matfronten. Dessutom är det helt perfekt att kunna gå in i min egen receptbok var jag än är istället för att dra med receptbok, eller sitta och skriva ner eventuellt tänkbara recept att laga. Särskilt när man har två boenden som jag har just nu. (Eller tio boenden, som det har varit under sommaren...)

Nu till en gammal speciaitet. Åh, det här har länge varit en favorit. Äter det inte ofta alls nu, vill inte tröttna. Min eviga rädsla för att tröttna på det jag tycker är gott.

Om man letar efter Tabbouli-recept så finns det en mängd varianter. Jag har en egen sådan som jag tycker om. Den är lite omvänd, kan man säga. Egentligen ska det vara mest persilja och lite bulgur, jag har mer bulgur för att ha det som huvudrätt. Jag äter det så gott som alltid till stekt halloumi-ost och serverar alltid någon smarrig sås till. Tzatziki, till exempel


Omvänd Tabbouli, så som Magda gör den. 4 pers


7 dl vatten + buljongtärning, kokas upp

3,5 dl bulgur ner i vattnet, sänk värmen till 1:an eller 2:an, låt koka under

                      lock 10-15 minuter.


1 röd lök, skivas

2-3 tomater, skärs i små bitar

1 röd paprika, skärs i små bitar

1 burk kikärtor

1 stoooort knippe färsk bladpersilja

Blanda allt detta med den färdigkokta bulgur'n i en skål.

Pressa en hel citron över, salta och peppra och blanda runt allt.


Gör i ordning allt, dukning och mat fram på bordet. Skiva halloumiosten och stek precis sekunderna innan den ska ätas. Den är inte lika god om den får ligga och vänta innan det är dags att äta. Stek på hög värme och se till så den får härlig färg på bägge sidor. Ett gott bröd till. Och kanske lite vin också...fredag direkt.



Av Magda - 10 juli 2007 10:36


Hej! Nyss kommit hem och har några dagars vila i hemmet innan det är dags för nästa tripp. Först var det Jämtland och familjen. Nästa mål är till Mickes syster i Fredriksstad, Norge. Bland annat. Hur som helst är det mat det handlar om här...så mat ska det bli. En härlig sommarmiddag. Bjud gärna någon på den. Gör salladen och champinjonstuvningen medan färskpotatisen kokar.


Champinjonstuvning


2 burkar champinjoner, delade

stek en liten stund,

klicka på lite smör, 2 matskedar

salta o peppra, jag kör vitpeppar till champinjonstuvning

sprid över ca 2 msk vetemjöl och rör/vispa runt så allt geggar ihop sig

Var beredd med mjölken så det inte bränner fast. Späd med lite mjölk i taget och låt småkoka tills det tjocknar. (jag höftar, men kan tänka mig att man tar 4-5 dl mjölk) Jag  häller i lite soja för färgens skull. Ibland fuskar jag ner en halv svampbuljongtärning också, för det blir så himmelens gott då. Har jag inte det tar jag en halv grönsaksbuljongstärning, eller en liten skvätt med fond.


Potatis

När potatisen kokat klart (ta så många som ni tror går åt, med lite råge) lägger man ut den i en form eller på ett fat och över potatisen hälls sedan champinjonstuvningen. Som den absoluta pricken över i:et klipper man över massor med dill. Det kan man inte strunta i, för det är det som gör den här rätten så härlig.


Till det steker jag sesamnuggets och gör en god sallad med grek-tema. Den här sallden gjorde min mamma. Fetaost, lök, oliver, tomater, avokado och en salladsdressing över detta. Riktigt riktigt gott. Absolut fin middag att bjuda på.



Mat
Av Magda - 26 juni 2007 18:49



 Nu åker jag på semester i ett par veckor. Ska jag rekommendera något av redan inlagda recept så tycker jag att bakad potatis med röra är perfekt dessa dagar av solsken.  Det är enkelt och det är lagom matigt. Kallt och varmt. Under dagarna längre fram då vädret tydligen ska bli lite kyligare så kan det ju passa bättre med nåt varmare. Då tycker jag att man -och kvinna- ska ge sig på att göra en rårisgratäng. Lite planering och förberedelse dagen innan så är det inte alls meckigt. Jag rekommenderade gratängen på jobbet för ett tag sedan och hon som provade den var riktigt nöjd. Roligt!


                  Ät och var glad!!

                                                  
                        

                                       På återseende.

Av Magda - 25 juni 2007 19:32


Alltså...jag lägger ju bara in sånt som jag tycker mycket om här. Därför kan det ju kännas en aning tjatigt och även onödigt att hela tiden komma med uttryck om vad himla gott det är. Men åh, jag blir ju så lycklig när jag får äta god mat och då ligger det där ordet på tungan snabbare än jag hinner tänka. "Va gott! Åh, va gott! Åhhh, va gott!"...det bara kommer. Vad gäller den här soppan som jag ska ge receptet på, jag lovar inget, men åtminstonde min tunga och gom blir alldeles toklycklig av den här soppan.


Toklyckliga soppan


2 burkar kikärter

1 gul lök

1 tsk spiskummin

2-3 msk basilika

3 msk sesamfrön, rostade

2-3 msk olivolja

3 vitl klyftor

1-2 burk krossade tomater

2-3 tomater i bitar

2 msk tomatpure

1 msk socker

1 msk salt

3-4 dl vatten

1/2 citron

svartpeppar

(basilikablad till garnering om man så vill)


Fräs lök, vitlök, sesamfrön och kryddor. Tillsätt tomater, socker och salt. Puttra 15 minuter. Tillsätt övrigt och koka 10 minuter till. Mixa sedan lite, men låt hälften av kikärtorna vara hela.

Av Magda - 23 juni 2007 16:40


Det här receptet har jag hittat i någon tidning och det var "veckans GI-recept", så om det är intressant att veta vet ni nu det. Enligt Fredrik Paulún så är GI-värdet runt 60. Jag tycker absolut man ska äta dessa biffar till min stjärnpastasallad. Jag gillade biffarna bättre som uppvärmda ett par dagar senare än precis nystekta. Så nästa gång kommer jag inte göra dessa biffar samma dag som jag ska äta dem, utan passar mer på när kanske nåt annat står och kokar eller värms i ugnen. Jag älskar att laga mat, men inte alla dagar. Jag älskar lika mycket att få plocka fram vällagad mat och bara värma. Det här är sån mat.  


Grönsaksbiffar, 8-10 st


4 morötter

1 burk kikärter

1 röd lök

2 vitlöksklyftor

1 dl färska korianderblad

3 msk vetemjöl

2 ägg

1 msk limejuice

2 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

rapsolja till stekning


Skala och riv morötterna grovt. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala och skär löken och vitlöken i klyftor. Lägg alla ingredienser utom morötterna i en matberedare och blanda till en smet. Blanda ner de rivna morötterna. Forma till små biffar och stek i stekpanna på medelvärme i ca 4 minuter på varje sida.

Mat
Ovido - Quiz & Flashcards