Senaste inläggen

Av Magda - 11 oktober 2007 09:43

Huvva!! Nu är vinterdäcken påsatta och inom en kvart sitter vi i bilen på väg till Jämtland. De har lovat en massa snö. Där uppe så mycket som 10-15 cm. Snark....jag har inte packat med mig vinterkläder, jag tänkte höst, ju. Hade planerat åka till Bydalen och gå upp till toppen och andas ren fjälluft och titta på färgprakten. Verkar som jag kan glömma det. Lite synd. Nästa vecka kommer jag ge recept på en supergod lasagne. Idag vill jag bara ge ett tips.


MANDARINER


Jättegoda just nu. Gott som godis. Faktiskt!

Av Magda - 1 oktober 2007 11:42


Åh, haft en skön vistelse i Götelaborg med mina härliga gamla vänner och deras barn. Sånt behöver man göra oftare...det är ju inte så svårt när man väl bestämt sig.

Ett tag sedan något nytt recept, så på tiden nu. Tänker här lägga in morgondagens mat. Lägger in en bild senare. Har längtat efter den här rätten, men eftersom jag är så strikt med viss mat, huruvida man äter på vinter eller sommarhalvåret så har den här rätten fått vänta. Det här blir en rejäl gryta som jag brukar äta flera dagar i rad sedan. Det lilla extra jobbet man lägger ner på att göra den - vilket inte är mycket, så bli inte avskräckta - får man tillbaka genom att ha det klart några dagar framöver sen. Om man inte är en storfamilj, förstås. Jag utgår ju från ett hushåll på 1-2 personer...



Tikka Masala, ca 6 pers


1 purjolök, grovhackad

1 gul lök, grovhackad

3 vitlökskl, grovhackade

1 dl rotselleri, grovhackad

1 stort äpple, grovhackat

 3 msk currypasta, eller

2 msk vanlig curry


Fräs detta under omrörning

Sedan i med följande och låt koka 15-20 minuter


600 g potatis, i klyftor

7 dl vatten

1 burk krossade tomater

2 dl röda linser

1  1/2 tsk salt



Tillsätt sedan följande och låt koka ytterligare ca 5 minuter


1 burk kokosmjölk

1/2 tsk gurkmeja

saft av en citron

2 1/2 msk riven ingefära


Dekorera detta med en rejäl dusk färsk bladpersilja - eller färsk koriander om man gillar det.

Servera till ris.



Mat
Av Magda - 19 september 2007 18:01

Hej hej! Här kommer receptet på en väldigt enkel "gryta". Den går snabbt att göra och är väldigt gott ihop med bulgur eller ris och en bit bröd. Perfekt en vardagkväll när man vill ha något vettigt men inte har så mycket tid. Inte snyggaste bilden...jag vet inte vad som är bäst...recept med dålig bild...eller recept utan bild. Nu får det bli så här.



Böngryta med majs och feta


1 pkt kr tomater

1 kr vitlöksklyfta

1 buljongtärning

2 krm sambal oelek

1 msk olivolja


Blanda ihop detta och låt koka en liten stund. 5-10 minuter.


Lägg sedan efterhand i, i nämnd ordning.


3 dl kokta kidneybönor + spad

2 handfull frysta gröna bönor

basilika (jag tar fryst)

2 dl majskorn


Servera och skiva på fetaost. För lite extra fint...lägg på färska basilikablad också.


Av Magda - 9 september 2007 10:31



I somras var vi i närheten av Vadstena och tyckte vi borde åka dit. Det var söndag och tryckande varmt, men inte någon affär öppen och heller var vi inte så sugen på att kliva in i något gammalt kloster eller liknande. Näe, glass fick det bli. Vi kunde inte riktigt glömma skylten vi hade sett på ditvägen. Därför lämnade vi Vadstena efter en stor och härligt kulglass nere vid vattnet och åkte till denna fantastiska plats.  Och jag minns hur jag tänkte att ett sånt här ställe skulle jag också velat ha.


Så här stod det på en stor skylt vid vägkanten.


Våfflor

Livsnjutning

Sommarkafé

Smörgåsar

Charmig miljö

Ladugårdsbuffé

Ost & Delikatessbutik

Spännande arrangemang


Så svängde vi av och åkte genom ett sädesfält och mitt där ute gömde sig detta ställe. Ladugård 206. Sen klev vi in och möttes av den här menyskylten. När rätterna heter bl.a på det här viset kan man inte bli annat än förtjust;


Boxern Stinas favorittiggarvåffla

Snedseglare Beppes rökta laxsmörgås

Gräsätarmacka på kakbakarflickans vegetariska vis


Namnen var roliga, upplägget på tallriken var tjusigt och det smakade helt ljuvligt! Så...allstå. En tur dit kan inte vara fel. Rekommenderas varmt!



Av Magda - 9 september 2007 10:14


Jag är en av få, tror jag, som inte är så särskilt förtjust i pasta. Det går ner, visst, och ibland kan det vara jättegott. Men en gång i veckan är för mycket, om man frågar mig. Pasta varannan vecka kan gå an. För en tid sedan hade jag Jessica på besök och då bjöd jag henne på den här pastasåsen som jag definitivt kommer att göra igen.



Pastasås

2 dl röda linser

1 purjo, i bitar

1 tsk olja

1 1/2 burk krossade tomater

1 tsk salt

1/2 krm svartpeppar

1/2-1 burk cr fraiche, paprika o chili-smak

några skivor ost att lägga på toppen



Skölj linserna och låt ligga i kallt vatten en stund.

Fräs purjon. Tillsätt tomatkross, avrunna linser och salt. Låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Rör ned cr. fraice och späd ev med lite vatten. Krydda med peppar. Servera med pasta, ostskivor och nån slags sallad.



Mat
Av Magda - 8 september 2007 11:10


Inte helt lätt att läsa texten på bilden. Men läs mer här och här.

Av Magda - 5 september 2007 21:14



Är du redo Linda? För nu kör vi. Jag gör bara en lista på måndag till torsdag. Om det fungerar och du gör allt så som du sagt att du ska göra...ja, då kanske det blir en längre matvecka framöver. Egentligen skulle jag vilja veta när du har dans och hundkurs, vilka tider och hur mycket tid du har för matlagning. Också relevant är att veta om du har matlåda till jobbet eller inte. Men nu får det bli lite improviserat. Alla rätter fungerar att ha som matlåda, utom måndagens. Det betyder att du får hala fram nåt ur frysen eller äta ute på tisdagen. Onsdag, torsdag och fredag kommer det dock att finnas till matlåda. Den dagen du har minst tid skulle jag välja att göra ”supersnabba supergröna”. Det går ruggigt fort. Men jag vill att du kollar igenom listan nu. Är det något du undrar över så skicka en kommentar.


Se till nu att du handlar hem sånt som behövs. Till ex. råris. Köp en förpackning risenta råris, brukar finnas vid hyllan med torra bönor, linser, frön o liknande. För det är råris som gäller, inte nåt annat...nyttigt ska det ju vara, visst?!



Måndag   Bakad potatis med röra


Tisdag       Supersnabb supergrön middag  Denna dag gör du också morgon-

                                                  
          dagens råris och tomatsås.


Onsdag      Rårisgratäng  Har du gjort gårdagens läxa blir detta lätt.


Torsdag    Toklyckliga soppan


Lycka till Linda. Och meddela mig om hur det går.

Av Magda - 17 augusti 2007 17:25


Ibland tror jag inte att det kan kallas recept bara för att det är något jag slängt ihop. Men det här blev ju så gott, så jag vill gärna komma ihåg vad det var jag gjorde och följdaktligen skriver jag upp det här. Igår åt jag det till ris och idag till pasta. Fungerar lika bra med båda. Lite choklad som efterrätt och sedan bär det iväg till parkteatern.



Pastasås/Risröra

1 purjolök, delas på fyra o skivas

8-10 champinjoner, delas och skivas

3/4  zuccini, i bitar

1 röd paprika i bitar

1 vitlöksklyfta, pressad

Fräs detta med lite olja.

Krydda med en hel del curry, en liten del citronpeppar, salt och svartpeppar.


 Häll på 1-2 dl vatten och 2 tsk grönsaksfond. Lägg i 1 1/2-2 dl black-eye bönor och kort därefter 1/2-1 burk creme fraice. Servera med pasta eller ris.



Ovido - Quiz & Flashcards