Senaste inläggen

Av Magda - 23 juni 2007 16:08


Idag var en sån dag då gamla biffar kom väl till pass. Jag gjorde ju biffar tidigare i veckan, men skrev aldrig upp receptet här eftersom jag var osäker på om de var tillräckligt okej. Men jag tror mer det berodde på tillbehöret den gången för idag blev det hela en jättelyckad middag. In med biffarna i matlådan i ugnen medan salladen görs.Micke åt med väldigt god aptit och fick även ur sig att det var "kanongott" med en tumme upp i vädret. Jag kan bara hålla med. Tyvärr så är laddaren till kameran hos Micke och kameran dog alldeles nyss när jag skulle ladda upp alla nya matbilder. Därför kommer det dröja ett par veckor innan jag kan lägga in fler matbilder eftersom jag inte kommer åt laddaren nu innan semesterdags. Nåja. Här kommer min sallad som jag gjorde till biffarna. Pastan köpte jag i Litauen, och även om jag själv inte sett sådan pasta här, tror jag säkert att den finns. Jag har bara aldrig sökt efter sådan förr. Det är små små stjärnor, mini-pasta kanske man kan säga. (Biffarna kommer läggas in som grönsaksbiffar.)



Magdas stjärnpastasallad (räcker till 2-3 personer om man har biffar eller nåt som tillbehör)



1 dm gurka, skuren i små bitar

1/2 röd paprika, skuren i små bitar

1 tomat, skuren i små bitar

1/2 liten röd lök, tunt skivad

8 rädisor, skivade

1 liten burk majs

 Blanda samman allt detta och koka sedan 2,5 dl stjärnpasta och blanda med det övriga. Häll på dressing, blanda allt och servera.


Dressingen gjorde jag med olivolja, balsamvinäger, pressad vitlök, salt och peppar.






Mat
Av Magda - 22 juni 2007 13:40

Ho ho! Idag är det midsommarafton och grillning hos svärföräldrarna väntar. Jag har lagt grillgrejorna (zuccini, svamp, paprika och halloumiost) i en marinad som smakade...åh, så gott. Dessa får marinera flera timmar innan grillningen. Marängbotten till midsommartårtan står i ugnen och nu ska sallad, potatissallad och såserna göras. Glad midsommar!



Magdas grillmarinad


1, 5 dl rapsolja

2 vitlöksklyftor, pressade

1 msk riven ingefära

1 msk flytande honung

1 msk soya

1,5 msk provenc. örtkryddor

1/2-1 pressad citron

1/2 dl vatten

chilipeppar, salt och peppar


Jag lägger i grönsakerna, svampen och osten i plastpåsar som jag häller marinaden i. Detta får ligga över dagen och så går jag dit ibland och grumsar runt bland grejorna så att allt blandas och så att marinaden kommer åt överallt.


Mat
Av Magda - 12 juni 2007 19:54

Biffar...vad på tok alldeles för sällan som man gör biffar!! Det känns ju så matigt och rätt...med potatis och biff och sås. Ska verkligen försöka göra det oftare. Det blir dessutom alltid flera stycken över som man kan frysa in och sedan plocka fram färdigt en trött dag. Jag har redan kollat in och bestämt vilka biffar jag ska göra nästa gång. Men...först ut är receptet på dessa nötbiffar. Jag medger att såsen ser en aning menlös och tråkig ut, den blev lite tunn och blek. När jag gjorde såsen dagen efter såg den mycket mer aptitlig ut - och allt blev genast roligare på tallriken. Jag tog i lite citronpeppar också, vilket gav det hela en lite gulare färg och sen var såsen hemma. Jättegott, för att härma mat-Tina. Tyvärr har jag inte en bild på detta, men nästa gång jag gör det här receptet ska jag ta en ny bild. Eftersom jag skriver upp receptet här innebär det att det är en rätt jag kommer göra igen. (Lär visserligen dröja, då jag inte gör samma rätter särskilt tätt i följd eftersom jag när en enorm skräck för att bli less på sånt som jag tycker om och därmed förlora ett säkert kort i mitt receptregister.) 


Nötbiffar


 1 1/2 dl hirs,

 - kokas i 4 dl vatten med buljongtärning

 3/4 purjolök, fiiiint hackad

100 gram Tartex ört

100 gram nötkärnor, malda

1-1 1/2 tsk örtsalt


Blanda samman allt och forma till biffar. Detta går lättast om man tar lite vatten på händerna först. Stek i olja på bägge sidor.


Sås


1 1/2 msk smör

2 msk mjöl

4-5 dl kallt vatten

2 tsk grönsaksfond

2-3 msk havregrädde

dill

citronklyfta/-or

citronpeppar


Smält smöret, häll över mjölet och vispa ihop, sedan direkt på med vattnet och i med buljongtärningen. Låt koka ca 5 minuter. Ta i grädden. Smaksätt med en halv ask fryst dill, eller ännu hellre med ett knippe färsk dill, citronpeppar och pressa i en citronklyfta.



Av Magda - 4 juni 2007 16:37

En gammal arbetskamrat till mig "slängde ihop" följande recept för några år sedan när vi skulle äta lunch. Minns inte vad hon hette, men den här rätten såg jag till så att den ej föll i glömska. "Lite sånt här kan man ta, och kanske lite sånt här och så det där...ja, kanske lite sånt här också..."osv. Det blev en väldigt god lunch den dagen och jag memorerade allt vad jag kunde för att sedan kunna gå hem och skriva upp och göra själv. Enkelt och gott. Precis så som det ska vara.



Fyllda tortillabröd


1 gul lök, hackad

1-2 vitlöksklyftor, pressade

spiskummin, paprikapulver, chilipulver,

salt, peppar

krossade tomater

1 burk kidneybönor

1 burk svarta bönor

1 burk majs

(riven ost)



Fräs lök o vitlök i lite olja och krydda med de nämnda kryddorna. Häll på krossade tomater och låt koka ihop ca 15 minuter innan du öser i de sköljda bönorna. Låt bönorna koka med 3-5 minuter innan du lägger i majsen. Lägg sedan bönröran på en tortilla och rulla ihop. Lägg skarven nedåt i en smord form. Ev kan man ha riven ost på. Jag serverar guccamole och vitkål till.

Mat
Av Magda - 29 maj 2007 21:34

Tjoho...hittade ett annat gratängrecept i underbara boken "Kärlek, Oliver och Timjan". Eftersom det är kikärter i den här varianten så struntade jag att ha någonting till. Men en sallad vore på sin plats förstås. Den här omgången räcker till ca 4 personer. Jag har kokat en rejäl sats med tomatsås, hälften har jag fryst in så nästa gång jag ska göra det här är den biten färdig. Sånt gillar jag. Det här receptet kanske inte överensstämmer till punkt och pricka med bokens, jag skriver ner hur jag gjorde. Råriset tar sin tid, så det kan man göra kvällen innan och på så sätt spara ännu mer tid. Det är jätteskönt att ha både tomatsås och ris klart när man kommer hem. Bara skära lite paprika och oliver, sen skjuts in i ugnen. Bild kommer snart.



Tomatsås (rejäl sats)


2 stora lökar, hackas

3-4 vitlöklsklyftor, pressade

3 burkar krossade tomater

1 tärning grönsaksbuljong

basilika

2 tsk honung

salt o peppar



Gratängen


2 1/2 dl råris.

6 dl vatten

salt


Låt koka upp och sänk ner till 1:an. Låt stå under lock upp till 40 minuter.


Gul paprika, strimlad

Röd paprika, strimlad

1 burk kikärtor, sköljda

15-20 gröna oliver, delade

Ostskivor eller riven ost


Allt utom osten blandas med det kokta riset och läggs ut i en smord ugnsform. Häll tomatsåsen över. Avsluta med lite ost och sätt in i mitten av ugnen på ca 200 grader. Tar ca 30 minuter. Sen är det bara att njuta.


Mat
Av Magda - 23 maj 2007 19:55

Idag åt vi en rätt som tog högst 10 minuter att göra. Jag är nu inte den som vurmar för färdigköpt, men ibland är det allt bra gött att det går så fort. Så länge det känns någorlunda nyttigt, kanske jag ska tillägga. Tillsammans med det andra så blev det en ganska fin tallrik och så snart jag lärt mig hur det fungerar ska jag lägga ut fotografier på maten också. Micke tyckte att jag såg så glad ut när vi satt oss till bords. Från att ha varit en zombie, hungrig och trött och knappt pratbar....till att ögonen lyste på mig som ett barn där med den härligt gröna tallriken framför mig. Väj nu inte för namnet, ärtmos, jag lovar att det är fint som snus. Man kan förstås äta nåt annat basilikapuckar till, tipsa mig gärna om du gör på något annat sätt. Tips över huvudtaget är välkomna, eller andra kommentarer. Så här såg i alla fall maten ut för idag. (Bild kommer så småningom, tills dess...recept/riktlinjer) Väldigt gott med tomat och mozzarellasallad till. De röda tomaterna möter upp det härligt gröna ärtmoset...en fröjd för ögat. För gommen likaså.



Ärtmos med basilikapuckar, (sockerärtor, tomat och mozzarellasallad, samt morot).


ca 500 g gröna ärtor

1 tsk fryst dill

1 tsk fryst persilja

1/2-1 dl matlagningsgrädde

salt, peppar, socker


Koka upp vatten, lägg i ärtorna, dillen och persiljan. Det ska vara så lite vatten som möjligt, bara precis så det täcker ärtorna. Låt koka ett par minuter. Häll av det mesta av vattnet som är kvar. Mixa alltsammans. Häll på matlagningsgrädde och småkoka ett par minuter till. Smaka av med salt och peppar, eventuellt lite, lite socker i också.



Mat
Av Magda - 10 maj 2007 17:25

Snart kommer mamma och Sara hit. De satte sig på tåget tidigt imorse och kom fram runt lunch. Sen har de gått på stan och shoppat. Själv har jag varit hos tandspecialisten och gjort en operation i munnen...rotspetsoperation, två stycken. Så med tio stygn i överkäken ser jag inte så väldigt mycket framemot att gojsa runt och tugga en massa mat där inne.  Men hungrig är jag i vilket fall. Det ska bli soppa ikväll när de anländer. Mycket godare än vad det låter, jag loovar!



Morotssoppa med äpple och curry


4 morötter, skivas

3 potatisar, skivas

1 gul lök, hackas

2 vitlöksklyftor, pressade

1 äpple, i bitar

curry

(cayennepeppar)

1 burk krossade tomater

vatten


Fräs alltsammans i lite olja, ös på med curry (och eventuellt lite cayennepeppar om man gillar hetta). Tillsätt lite vatten och låt koka ca 20 minuter under lock. Mixa samman till slät soppa. Mumma!


Till detta får mamma och Sara, som har förmånen att kunna tugga, en smörgås med, i nämnd ordning; hummus, avokado, tomatskivor, örtsalt och alfalfagroddar på.




Av Magda - 8 maj 2007 07:49

Hmmm....lovade att jag skulle lägga in recept på en grym avokadoröra. Även kallad "tåg-röra", eftersom jag oftast gjort den när jag ska ut på tågresa och behöver ta matsäck med mig. Detta för att slippa vara hänvisad till bistrovagnens urtrista vita bröd med en hård ostskiva och en paprikaslinga och vattnig gurkbit på...som dessutom kostar orimligt mycket. Nä, egen matsäck är värt en hel del. Tyvärr då, än en gång, så finns inget färdigt recept med givna andelar. Jag som avskyr höfta-recept, finner mig själv skriva in höfta-recept efter höfta-recept. Nåja. Ska försöka tänka ut något som borde stämma bra.




Tågröra



Fint hackad purjolök. Ett par cm räcker.

1 avokado, mosad

1/3 del av en Kvibille Ädelost, mosas

150 g keso

Örtsalt


Blanda allt och lägg på en macka. Jättegott! Receptet har önskats av tågresenärer jag haft vid min sida som fått smaka.

Mat
Ovido - Quiz & Flashcards